Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Previziuni pentru piața cerealelor

AgriPortal |30.03.2021
151
Previziuni pentru piața cerealelor
  • Cerealele europene au început din nou săptămâna cu pierderi notabile. Grâul european s-ar putea revigora dacă va câștiga recenta licitație a OAIC (Algeria)  și dacă UE își va crește exporturile (care acum sunt cu aproape un sfert mai mici decât în sezonul anterior. Prețurile la exportul grâului din Rusia și-au extins scăderea până la a patra săptămână consecutivă - pe fondul cererii slabe și a prețurilor mai mici în Chicago și Paris.
  • Dar comercianții de cereale și semințe oleaginose au fost puternic afectați de creșterile agresive pe care le-am văzut la porumb și la uleiurile vegetale. Deși acum porumbul are tendințe descendente, urmând piața grâului, el a avut o creștere spectaculoasă a prețului său, nemaiîntânită din august anul trecut. Rămâne de văzut dacă el va continua să scadă sau, conform previziunilor analiștilor, dacă această mică reducere a prețului nu este este doar un răgaz pentru a-și continua tendința ascendentă.
  • Chiar dacă îmbunătățirea condițiilor climatice din America de Sud a permis o accelerare a celui de-al doilea val de cultură din Brazilia, cererea puternică a Chinei și utilizarea porumbului pentru etanol, devin  principalele motoare pentru creșterea prețului. Mai mult, fermierii americani sunt dispuși să crească anul acesta suprafețele cultivate cu porumb în detrimentul celor cultivate cu soia, deși, până acum, creșterea prețului soiei a atins un procent de 45% în 11 luni, mult față de creșterea înregistrată de porumb (doar 24,7% în aceleași 11 luni).
  • Complexul de semințe oleaginoase s-a remarcat din nou, având o evoluție dispersată pe piață. Soia din SUA a suferit pierderi suplimentare, dar uleiul de soia continuă să crească în Chicago în fața noilor oportunități din industria biodieselului. Rapița europeană a profitat astfel de ocazie pentru a reveni peste 510 €/t. În condițiile în care stocurile canadiene de canola sunt în scădere, producția uleiului de palmier încă are probleme iar Rusia introduce taxe pentru exportul de ulei de floarea soarelui, se pare că prețul rapiței încă va evolua pozitiv.
  • Piața cerealelor și semințelor oleaginoase așteaptă însă două rapoarte cheie de la USDA care vor fi publicate mâine: cel al intențiilor de plantare pentru SUA, unde vom vedea dacă producătorii vor să planteze mai mult porumb (un semn că acesta  va domina piața) și pe cel al stocurilor trimestriale, care vor face mai multă lumină  asupra exporturilor, producției de etanol și  consumului de furaje.
Etichete: cotații cereale azi prețul florii soarelui azi cotații soia azi prețul grâului cotații bursă porumb tranzacții grâu tranzacții uleiuri vegetale prognoză recoltă porumb rapoarte USDA previziuni prețul cerealelor ulei soia ulei palmier prețul cerealelor piața porumbului raport cerealelor

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.