Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Cum ar putea evolua prețul porumbului pe piața cerealelor

Cum ar putea evolua prețul porumbului pe piața cerealelor  
  • Piața porumbului a răspuns pozitiv la raportul USDA de vinerea trecută și la datele actualizate despre progresul culturilor(Crop Progress) în SUA.
  • Contractele futures la porumb au crescut deoarece ploile din Midwest și uscăciunea persistentă din câmpiile nordice au menținut un ritm lent al cultivării și au  ridicat îngrijorări cu privire la potențialul de producție. Cultivarea a fost realizată doar pe  4% din totalul suprafeței care urmează să fie însămânțată.
  • Raportul WASDE din aprilie a fost în mare parte prietenos cu producătorii, cea mai semnificativă ajustare fiind prognozele despre  importurile Chinei.
  • Dar piața porumbuluil întâmpină dificultăți în a concilia prognoza USDA pentru importurile de porumb chinezesc de 24 Mlt cu exporturile Ucrainei către China în anul de recoltare 2020/21 care se apropie probabil de 200 milioane busheli. Analiștii consideră însă că raportul WASDE din aprilie a creat mai mult justificări pentru o suprafață mai mare de porumb care va fi cultivată în acest sezon, cu impact pozitiv asupra randamentului producției viitoare.
  • În SUA are loc revigorarea industriei bioetanolului pe bază de porumb.  Dar și Brazilia vine puternic din urmă, producția a crescut puternic aici, în ultimul an (aprilie-martie) porumbul a fost folosit pentru producerea a 2,57 miliarde de litri de biocombustibil. În spatele investițiilor la fabricile de biocombustibil din Brazilia au fost tot companii americane, cum ar fi Summit Agricultural Group. Pe de altă parte, industria de biocombustibili pe bază de porumb se poate confrunta cu două amenințări: aprovizionarea globală restrânsă cu porumb și politicile posibile de reducere a prețurilor benzinei (care ar limita prețurile bioetanolului, deoarece ambii combustibili concurează la pompe).
  • Pe piața de la Marea Neagră, Ucraina, unul dintre marii exportatori de porumb, a vândut până acum în acest sezon doar 17,439 Mlt (în scădere cu 7.016 Mlt față de sezonul trecut) din totalul de export propus de 22 Mlt. Mai mult, producătorii de aici vor să-și  elibereze depozitele și, profitând de prețul  de acum bun de pe piață, consideră că este irațional să nu vândă în continuare. Ținând cont că recolta braziliană de safrihna (a doua cultură de porumb) va fi întârziată cu 1,5 luni în acest sezon (din cauza recoltării lente a soiei), fermierii ucrainieni ar vinde 30% sau chiar 50% din recolta viitoare, acoperindu-și astfel riscurile. Ucraina va vinde porumb către toate țările unde va exista cerere.
  • Prin urmare, producătorii vor sta ațintiți cu privirea în noul sezon spre apetitul de cereale al Chinei, piața biocombustibililor și condițiile meteorologice din marile zone cultivate cu porumb (SUA, America de Sud și Regiunea Mării Negre).
Etichete: preț porumb port Constanța preț porumb bursă CBOT prețul cerealelor piața cerealelor în România cât costă o tonă de porumb cotații porumb cotații biocombustibil prognoză recoltă cereale raport USDA bioetanol

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.