Prețurile grâului continuă să urce datorită cererii mereu în creștere de hrană pentru animale, deși prognoza unei producții mari de grâu în ambele emisfere pentru sezonul 2021/22 ar trebui să limiteze potențialul de creștere a acestora
Creșterea prețului porumbului în ultimele luni i-a făcut pe fermieri să mărească suprafețele plantate în noul sezon. Dar ei uită că piața cerealelor este supusă mai multor factori între care, unul foarte important, condițiile agrometeorologice
Prognozele culturilor de rapiță din Canada, Australia și Ucraina vor fi un punct cheie în supravegherea prețurile pentru această cultură pe piața mondială, alături de alți factori: producția de semințe oleaginoase, prețul țițeiului și paritatea euro-dolar.
Analiștii consideră că prețul porumbului va fi susținut în continuare de forța pieței de numerar și de cererea mereu în creștere de la fabricile care produc biocombustibil.
Aprecierea prețurilor la biocombustibili a contribuit la creșterea indicelui prețurilor la uleiuri vegetale (până la cel mai mare nivel din 2014), afectând consumatorii din țările slab dezvoltate din Africa și Asia.
Agenția Interfax consideră că piața mondială a grâului va fi afectată până la alegerile din septembrie din Rusia, când este posibil să fie înlăturată taxa la export, până atunci guvernul rus rămâne nepăsător la necazurile comercianților.
SUA sunt pe cale să exporte cantități record de porumb și soia în sezonul 2020/21, deși și-au pierdut de mult calitatea de „coș de pâine mondial” de care erau mândre pe la mijlocul secolului al XX-lea.