Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 570.00 ¢/b
Porumb CBOT 440.25 ¢/b
Soia CBOT 1,158.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 359.20 $/st
Ulei de soia CBOT 43.87 ¢/lb

Creșterea competiției pe piața mondială a cerealelor

AgriPortal |12.03.2021
219
Creșterea competiției pe piața mondială a cerealelor
  • SUA au reușit în ultimii ani să domine exporturile globale de cereale datorită unui avantaj tehnologic, dar concurența din alte țări a crescut odată cu prețurile ridicate ale mărfurilor, un dolar american puternic și culturile americane eșuate la începutul acestei decade. De exemplu, cota SUA din exporturile globale de porumb a scăzut la aproximativ 25%, comparativ cu aproape 50% în urmă cu trei decenii.
  • O mare parte din competiție a venit din America de Sud, Canada, Australia și Rusia. Cu toate acestea, un nou concurent ar putea susține în continuare fluxurile comerciale globale: China. Ultimul plan cincinal al țării a dezvăluit un proiect de înființare a unei mari centuri de ferme agricole pentru a spori producția și a reduce insecuritatea alimentară.
  • Ambiția vine din moment ce China a fost nevoită să importe cantități record de alimente în 2020 din cauza pagubelor cauzate de pesta porcină africană, împreună cu considerațiile geopolitice create de pandemia coronavirusului.
  • SUA și-au pierdut poziția și de cel mai mare exportator mondial de soia în favoarea  Braziliei în urmă cu trei ani. Un studiu guvernamental recent a constatat că țara a hrănit 10% din populația lumii. Cu toate acestea, îngrijorările crescânde cu privire la defrișările masive din Brazilia pentru lărgirea suprafețelor cultivate cu soia, aduc o lumină negativă asupra alimentelor provenite din această țară.
  • Pe lângă aceste bariere comerciale impuse de principalii competitori, fermierii americani  (ca toți ceilalti) se confruntă și cu încălzirea globală. Comitetul agricol al Senatului SUA a ținut ieri o primă audiere a anului și s-a concentrat asupra climei, cu mărturii ale fermierilor care au vorbit despre costurile suplimentare pentru a putea îmbrățișa o agricultură inteligentă.
  • De asemenea, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA are în vedere, pe fondul  deschiderii  pentru industria biocombustibililor manifestată de administrația Biden, propuneri pentru obligațiile de amestecare a biocombustibililor în mixtul național de combustibili pentru anul 2021, cât și pentru 2022. Acest lucru ar fi un semnal crucial pentru industria de prelucrare a porumbului, deoarece evidențiază exact câte galoane de biocombustibili, cum ar fi bioetanolul, trebuie să se amestece în combustibilul de transport, în conformitate cu standardul SUA privind combustibilul regenerabil. Prin urmare, mare parte din producția de porumb a SUA va putea merge de acum în fabricile de procesare a porumbului, pentru producția de bioetanol.
 
 Etichete: export cereale prețul porumbului azi cotații porumb bursa soia bioetanol producție cereale 2021 analiza piața cerealelor producție biocombustibili cotații uleiuri vegetale pretul cerealelor piața grâului cât costa o tonă de porumb

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.