Vremea
Temperaturile din regiunea Mării Negre vor continua să fie ridicate și să provoace stres termic suplimentar pentru culturile de vară și în săptămâna viitoare. Unele zone vor primi ploi slabe, dar ploaia abundentă pe scară largă de care are nevoie regiunea încă lipsește din prognozele meteo. Deși condițiile culturii de porumb din SUA s-au înrăutățit în cursul săptămânii, ploile prognozate și temperaturile blânde în zonele principale de producție sunt probabil să se îmbunătățească în această săptămână.
Repere de pe piața globală
Previziunile de retrogradare a randamentului porumbului în Europa de Est și regiunea Mării Negre nu par a fi o preocupare deosebită pentru piața MATIF, perspectivele unei recolte bune în Europa de Vest și SUA liniștind mai mult sau mai puțin consumatorii și comercianții. Astfel, pentru ultima săptămână din perioada 29 iulie - 5 august, contractul lider din noiembrie al MATIF a înregistrat o pierdere de 5 euro, ajungând la 203 EUR/t.
Nici situația din SUA nu este foarte fericită pentru piață. În ultima săptămână, porumbul CBOT a scăzut la cel mai redus nivel din toamna anului 2020, pe fondul unei perspective favorabile pentru culturile interne. Potrivit companiei de consultanță StoneX, producția de porumb din SUA în 2024 este estimată la 386,56 milioane de tone, ceea ce este peste cea mai recentă estimare USDA (383,56 milioane tone). Exporturile de porumb din SUA au înregistrat o creștere săptămânală de 13%, până la 1,21 milioane tone, cu Japonia (0,52 milioane tone), Mexic (0,26 milioane tone), Columbia (0,12 milioane tone) și Spania (0,11 milioane tone) principali importatori.
În America de Sud, Bursa de cereale din Buenos Aires a raportat că recolta de porumb din Argentina a fost completă în proporție de 92% (73% în anul precedent), cu un randament mediu de 6,49 t/ha, cu producția estimată neschimbată la 46,5 milioane tone (37 milioane tone în 2023).
În Brazilia vecină, Conab a raportat că, până pe 28 iulie, prima cultură de porumb pentru sezonul 2023/24 a fost recoltată în proporție de 99%, ținând pasul cu anul precedent, în timp ce a doua cultură (safrina) a fost recoltată în proporție de 86% (57% în aceeași perioadă a anului trecut), menținând în continuare un ritm record. Potrivit ANEC, exporturile de porumb ale țării au crescut la 4,73 milioane tone în iulie.
Regiunea Mării Negre
Pe parcursul ultimei săptămâni, prețurile DAP ale porumbului din porturile Constanța, Varna și Burgas s-au mutat în direcții diferite. În România, porumbul a reușit să adauge 5 euro, la 185 EUR/t, în timp ce prețurile din Bulgaria au pierdut puțin peste 2,5 euro, până la 189 EUR/t.
Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) și-a redus prognoza pentru producția de porumb a țării, pe fondul vremii uscate și calde care a afectat culturile în stadii critice de creștere. Estimarea recoltei a fost redusă la 23,4 milioane tone, în scădere cu 2,1 milioane tone față de prognoza anterioară din 27 mai. În acest fel, producția este estimată a fi cu 21% mai mică decât cea realizată în anul precedent și, ca urmare, exporturile în 2024/25 au fost, de asemenea, reduse cu 2 milioane tone, la 18,5 milioane tone (cu 29% mai puțin decât cu un an înainte).
Perspective
Deși indirect, prăbușirea burselor mondiale are un impact negativ asupra piețelor cerealelor. În plus, culturile din Europa de Vest se bucură de condiții bune și de perspective de recoltă, punând inevitabil presiune asupra cotațiilor, în timp ce o ușoară deteriorare a celor din SUA nu reușește să susțină prețurile, deoarece recolta rămâne în continuare mult mai bună decât de obicei pentru această perioadă a anului. Pe de altă parte, vremea rămâne un factor cheie pentru porumb pe termen scurt, iar orice știre legată de precipitații sau de lipsa acestora va afecta piața.