Contractele futures MATIF la rapiță au recuperat pierderile considerabile la sfârșitul săptămânii trecute, crescând vineri cu 10 €/t, până la 515 €/t. Acesta poate fi un efect al scumpirii prețurilor la alte uleiuri vegetale, în special canola și uleiul de palmier.
Prețul porumbului la Marea Neagră este scăzut iar analiștii nu înțeleg de ce ritmul importurilor din această zonă rămâne atât de lent, în condițiile în care cei care importă din America de Sud se confruntă cu sosirile întârziate.
Conform agenției de știri Reuters, China va exercita o presiune mai mare asupra regiunilor sale pentru a crește producția de cereale și pentru a spori sprijinul pentru industria sa internă de semințe oleaginoase.
Contractele futures la grâu au început să-și ridice valorile pe măsură ce piața ia în calcul efectele valului de frig care a cuprins partea de sud a SUA, dar și alte zone ale lumii.
Zonele cultivate organic la nivel european au evoluat pe parcursul ultimilor ani, creșterea înregistrată pentru ultimii 5 ani fiind de peste 25%. Cu toate că producția ecologică poate reprezenta o nișă de piață, evoluția acesteia în României este atipică, contrar tendinței europene. Astfel, conform EUROSTAT, în perioada 2012-2015
Soia are rol de locomotivă în comerțul global cu semințe oleaginoase, ocupând aproximativ 60% din producția globală de semințe oleaginoase, 30% din producția de ulei vegetal și 70% din producția de șrot. Țările Americii Latine sunt actori majori în comerțul cu soia