Deși Uniunea Europeană are de trecut testul calității, mai ales la grâul cu origine franceză care a fost deteriorat de ploile lunii august, se preconizează că își va îndeplini obiectivul la exportul de grâu, estimat la 30 milioane tone
Piața cerealelor este dominată acum de achiziții tehnice, în așteptarea raportului WASDE de joi care ar putea aduce reducerea producției de grâu la Marea Neagră și randamente mai mici pentru porumbul și soia din SUA
Moscova a impus restricții la exportul de cereale în încercarea de a încetini inflația alimentară, pe fondul pandemiei și a scăderii veniturilor consumatorilor interni. Dar acest lucru nu a afectat cifra totală a exporturilor de cereale.
FAO consideră că indicele prețurilor la cereale a urcat cu 1,2% în luna februarie, cele mai mari creșterii fiind la porumb, orez, sorg și uleiuri vegetale, stârnind îngrijorări din cauza reducerii stocurilor mondiale la aceste produse.
Cererea internatională de cereale este imensă, în primul rând datorită Chinei, dar prețurile se formează în funcție de vremea, favorabilă sau nu, din America.
În regiunea Mării Negre tranzacțiile sunt reduse din cauza incertitudinii cumpărătorilor legate de introducerea taxei pe export a Rusiei și de costurile de transport ridicate.
Sentimentul pieței a rămas negativ după apariția raportului WASDE, contractele futures la grâu și porumb urmând o linie descendentă (lucru datorat preconizatei reduceri de stocuri la grâu pentru SUA și unei cereri mai limitată de cereale făcută de China).
Pe piața internațională a grâului prețurile sunt în consolidare, pregătind terenul pentru o mare mișcare determinată de taxele impuse exportatorilor de către Rusia. La porumb, se anunță o săptămână puternică pentru contratele futures CBOT și Matif.
Conform raportului WASDE din luna ianuarie 2021, USDA prevede următoarele modificări pozitive în cererea și oferta mondială de produse agricole. Producția mondială se află în scădere în luna ianuarie, cu prognoze de recolte mai mici în Argentina și China
Schimbările climatice vor avea un impact din ce în ce mai mare asupra culturilor agricole în toate țările UE cu efecte mixte şi inegal distribuite. Pentru Europa, se preconizează în ansamblu mici creşteri de productivitate în sectorul vegetal, în paralel cu existenţa unor variaţii regionale.