Raportul USDA așteptat astăzi ar putea deveni un motor pentru piața cerealelor preconizând stocuri finale mai scăzute și o cerere pentru porumb și soia în creștere, pentru a dămoli setea de importuri a Chinei și nevoia de bioetanol de pe piața americană
În timp ce prețurile cerealelor majore au crescut semnificativ pe toate piețele în ultimele luni, fluxurile comerciale de cereale din UE în 2020-2021 sunt de așteptat să ajungă la 44,3 Mlt pentru exporturi și 22,6 Mlt pentru importuri
În martie, Ucraina a exportat doar 4016 tone de făină de grâu, cel mai mic volum lunar din ultimii 10 ani. Acest rezultat pesimist ar putea fi îmbunătățit dacă prețul grâului ar scădea și mai mult în lunile următoare
Prețul cerealelor a crescut mult în acest an, constrâns de mulți factori: evoluția prețului în Rusia, însămânțarea porumbului și a soiei în America, cererea chineză, condițiile climatice pentru culturi, relansarea biocombustibililor și prețul petrolului.
GASC din Egipt lansează o nouă licitație pentru achiziționarea a aprox. 60 kilotone grâu moale sau grâu de panificație, cu origine largă, la preț FOB, cu o ofertă de transport separată. Grâul românesc întră din nou în cursă.
Raportul USDA cu privire la stocurile și previziunile de plantare ale SUA a prins piața cerealelor cu garda jos, cu prognoze de plantare mai mici pentru prorumb și soia, fapt ce a generat creșterea contractelor futures la aceste produse.
Analiștii preconizează că tranzacțiile pe piața grâului vor fi peste medie în acest sezon, dar mai scăzute față de recordul anului precedent iar Rusia va rămâne principalul exportator, chiar dacă volumul exporturilor va fi mai redus.
China a devenit cel mai important importator de cereale din Ucraina în acest sezon, cu o cotă de 68,5% din exportul total de orz ucrainean. Țara asiatică a importat 2,7 Mlt de cereale în iulie-februarie, comparativ cu 0,8 Mlt în sezonul trecut.