Numărul mare de oferte și prețurile mici din cadrul licitației de oferte pe grâu a Egiptului au cauzat pierderi semnificative în cotațiile bursiere MATIF. Temperaturile scăzute din Europa în momentul de față ridică și mai mult potențialul de daune asupra recoltelor
Raportul USDA cu privire la stocurile și previziunile de plantare ale SUA a prins piața cerealelor cu garda jos, cu prognoze de plantare mai mici pentru prorumb și soia, fapt ce a generat creșterea contractelor futures la aceste produse.
Cu grâul aflat la cel mai mic nivel din decembrie 2020 și în lipsa unei cereri suficiente, piața cerealelor se află sub presiune, generată de condițiile climatice care sunt bune în toată emisfera nordică și cu riscuri mici pentru recolta următoare
Stocurile Canadei (unul din marii producători de canola), sunt atât de reduse încât țara ar putea importa rapiță de la Marea Neagră sau din Europa în perioada iulie-septembrie, înaintea recoltei canadiene din toamna anului 2021.
În urmă cu un an, în aceași perioadă, stocurile de cereale erau pe sfârșite și prețul grâului, porumbului și al soiei au început să crească, schimbând perspectivele economiei generale și nu doar a pieței cerealelor.
Agenția Interfax consideră că piața mondială a grâului va fi afectată până la alegerile din septembrie din Rusia, când este posibil să fie înlăturată taxa la export, până atunci guvernul rus rămâne nepăsător la necazurile comercianților.
Producătorii români de cereale au în față două premise care pot contribui la creșterea exporturilor: condițiile dure din toamnă-iarnă pentru culturile agricole din celelalte țări și taxele la export impuse de Rusia.
Porumbul este cea mai mare cultura din lume ca suprafață și producție anuală, în mare parte datorită multitudinii de utilizări de la faină, siropuri până la combustibili. Conținutul bogat caloric, cu fibre și proteine îl face vital în industria alimentară.