Agenția Interfax consideră că piața mondială a grâului va fi afectată până la alegerile din septembrie din Rusia, când este posibil să fie înlăturată taxa la export, până atunci guvernul rus rămâne nepăsător la necazurile comercianților.
Prețul grâului Matif a scăzut pe fondul unei speculații de presă despre renunțarea Rusiei la taxa la export, pe măsură ce piața internă se stabilizează. Analiștii consideră că cel puțin până la alegerile din toamnă, acest lucru nu va fi posibil.
Moscova a impus restricții la exportul de cereale în încercarea de a încetini inflația alimentară, pe fondul pandemiei și a scăderii veniturilor consumatorilor interni. Dar acest lucru nu a afectat cifra totală a exporturilor de cereale.
SUA sunt pe cale să exporte cantități record de porumb și soia în sezonul 2020/21, deși și-au pierdut de mult calitatea de „coș de pâine mondial” de care erau mândre pe la mijlocul secolului al XX-lea.
Rusia are în vedere impunerea unei taxe la export pentru uleiul de floarea soarelui, tot ca măsură menită să stabilizeze inflația alimentară internă, lucru care ar complica mult afacerile fermierilor interni, care deja au convenit să reducă prețurile.
Raportul WASDE pentru luna martie privind estimarea cererii și ofertei globale nu a adus mari surprize pentru piața cerealelor. Pe scurt, la nivel global, USDA anticipează „aprovizionare mai mare, consum crescut, exporturi mai mari și stocuri reduse”.
Raportul USDA - WASDE din martie 2021 era așteptat, în mare măsură, să nu vină cu nimic nou. Dar, păstrându-și fidelitatea din ultimul an, USDA a surprins piețele prognozând o producție braziliană de soia mai mare.
UE își menține taxa de import de 25% pentru porumbul american, al cărui preț și așa este în creștere. Prin urmare, importurile UE la porumb trebuie să se îndrepte spre singura alternativă: Ucraina și (de ce nu?) România.
China a confirmat focare de pestă porcină în cea mai mare zonă producătoare de carne de porc din țară dar specialiștii consideră că acest lucru va avea un impact limitat asupra cererii de porumb și soia pe piața mondială.
Conform raportului AMIS, producția mondială de porumb a crescut în 2020 cu 5 mil t față de 2019, până la 1153 mil t, cu stocuri de 276 mil t. UE a înregistrat un consum de 2.5 mil t, cu importuri de 3.5 mil t.