Rusia își va revizui din nou sistemul de impozitare a exporturilor, după ce prospectul noilor taxe pe comerțul de cereale nu a avut efectele dorite. De la 1 aprilie, toți exportatorii vor trebui să se înregistreze la o bursă locală.
Contractele futures pe grâu au recuperat pierderile de 2% de marți și au încheiat ziua de miercuri cu un bilanț pozitiv. Cotațiile bursiere pe grâu MATIF sunt de 223.5 €/t pe luna martie și 218.25 €/t pe luna mai.
Prețurile pentru porumb din Romania cu livrare pe februarie-martie rămân în intervalul 222-224 $/t FOB. Scăderea prețurilor pe piețele de numerar și la contractele futures pe grâu au atras achiziții, cum este cazul Egiptului.
Prețurile FOB din Regiunea Mării Negre au urmat fluctuațiile de pe piața din Chicago, deși vremea mai caldă și umedă regiunea Mării Negre, precum și ploile bogate cantitativ din Rusia și Ucraina, au făcut ca noile culturi să aibă condiții prielnice.
China a cumpărat un total de 3.74 milioane tone de porumb din SUA în această săptămână, în trei tranșe, achiziții care au creat volatilitate semnificativă pe piața internațională. USDA prevede o suprafață record de cultivare pentru porumb și soia.
Uleiurile vegetale au înregistrat ieri la bursa CBOT din Chicago un record pe ultimii 7 ani, crescând cu aproape 4% într-o singură zi, până la cota de 837.99 $/t. O atenție sporită merită situația politică în tranziție din Statele Unite și efectele acesteia.
În ciuda relațiilor tensionate dintre cele doua țări, Australia raportează un nou record de 600 kt în exportul lunar de grâu către China. Statul chinez se află și la originea creșterii prețurilor la porumb către un record USDA.
Bursele de porumb au recuperat ieri o parte din pierderile majore raportate vineri. În termeni tehnici, acest proces reprezintă doar o corecție pozitivă aparută drept consecință a unei corecții negative anterioare.
Prețul grâului din Europa a scăzut cu aproape 4% vineri. Între timp, Agentia de Cereale din Turcia a renunțat la cele mai scumpe 10 oferte din licitația de săptămâna trecută. Rapița, canola, boabele de soia și uleiul de palmier au avut o zi nefavorabilă vineri.
Lunea viitoare în Ucraina se va decide cu privire la posibilele restricții la exportul de cereale, cu accent pe piața porumbului. Cu excepția futures-urilor de grâu, piețele de cereale ale MATIF scad în prețurile pentru culturile noi și vechi.
Piețele de grâu au înregistrat profituri ieri de pe urma ploilor torențiale neașteptate din zona Mării Negre. Contractele futures pe porumb s-au concluzionat în diferite direcții, deci nu ar fi neobișnuit sa vedem o consolidare a pieței în urmatoarele zile.