Culturile de toamnă (grâu, orz și rapiță) s-au confruntat cu o
iarnă blândă, cuantumul temperaturilor minime negative din aer (ΣTmin ≤-10°C/„unităţi de ger”) sau
asprimea iernii a fost de 0-10 „unități de ger” și s-a înregistrat în cea mai mare parte a țării, unde se regăsesc aceste culturi: Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei și a Olteniei, local nordul, vestul și sudul Banatului, sud-vestul, sudul, izolat centrul și nord-vestul Transilvaniei, vestul Crișanei. Dar, la acest moment, jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică, dar și unele zone din partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei. În primele 6 luni ale sezonului agricol 2021/22, fermierii români s-au confruntat, după o toamnă secetoasă, cu două luni din iarnă (decembrie și ianuarie) cu cantități deficitare de precipitații. În luna ianuarie, cantitatea medie de precipitații a fost de numai 24,9 litri/mp (față de o normă de 33,6 litri/mp), iar pentru februarie, care este estimată ca cea mai secetoasă lună a anului, sunt prognozate doar11,6 litri /mp (față de o normă de 31,6 litri/mp).
Potrivit indicelui de sănătate a vegetației (NDVI - care este asociat cu densitatea vegetației și normalizează diferența dintre împrăștierea frunzei verzi în infraroșu și absorbția clorofilei) furnizat de USDA, condițiile de dezvoltare a vegetației în România în toamna anului trecut, la nivelul întregii țări, au fost cu mult mai slabe față de cele din sezonul 2020/21, dar în general normale.
Dar dacă cercetăm la nivelul zonelor agricole producătoare de culturi de toamnă, se observă deficite mari în dezvoltarea plantelor pentru estul României – județele Iași, Vaslui, Galați – cultivatoare de rapiță și în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea și în Oltenia.
Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni de la începutul sezonului și după cum arată și informațiile de mai sus, cu prognozele actualizate de ploi care, cel puțin până la jumătatea lunii martie, au un caracter deficitar, cu siguranță trebuie luate măsuri specifice pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu pentru dezvoltarea viitoarelor culturi.