
Sistemele de irigații din România sunt deficitare pe cea mai mare parte a suprafețelor cultivate.
- Absenţa totală sau gradul mare de degradare a infrastructurii de irigaţii a făcut ca aproximativ 50% din suprafaţa agricolă a țării să fie afectată de secetă (în special Câmpia Română, sudul Moldovei şi Dobrogea.
- Deși au fost realizate investiții importante din fonduri europene și naționale, o mare parte din sistemele de irigaţii existente sunt degradate sau nefuncţionale, ori neadaptate la tipologia fermelor și cerințele utilizatorilor.
- Analiza unei culturi de porumb irigate arată că plantele au o înalțime mai mare, culoare verde închis, cu o arhitectură echilibrată iar boabele de un galben aprins sunt formate pe toată suprafața știuleților, până în vârf. Culturile de porumb neirigate sunt aproape uscate iar boabele sunt mai puține, cu aspect neuniform. De la o parcelă irigată se așteaptă o producție de aproximativ 16 tone/ha, producția estimată fiind de aproximativ 9-11 tone/ha dar producția de porumb din zonele afectate de secetă nu depășește 6-7 tone/ha.
- Conform ultimelor date prezentate pe site-ul MADR (cu referire la anul 2019!) există sisteme de irigații pe o suprafață totală de 1.617.462,2 ha. De asemenea, conform aceleiași surse, au fost realizate lucrări de desecare-drenaj pe 3.086.234 ha și lucrări de combatere a eroziunii solului pe 2.231.355 ha. Dar majoritatea agricultorilor din România consideră că atunci când guvernul vorbește despre irigaţii spune de fapt povesti cu iz pescăresc.