Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 182.75 €/t
Porumb MATIF 174.00 €/t
Rapiță MATIF 413.50 €/t
Grâu CBOT 560.00 ¢/b
Porumb CBOT 412.25 ¢/b
Soia CBOT 1,143.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 334.00 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Sistemele de irigații, marea problemă a agriculturii României

Sistemele de irigații, marea problemă a agriculturii României      Sistemele de irigații din România sunt deficitare pe cea mai mare parte a suprafețelor cultivate.  
  • Absenţa totală sau gradul mare de degradare a infrastructurii de irigaţii a făcut ca  aproximativ  50% din suprafaţa agricolă a țării să fie afectată de secetă (în special Câmpia Română, sudul Moldovei şi Dobrogea.  
  • Deși au fost realizate investiții importante din fonduri europene și naționale, o mare parte din sistemele  de  irigaţii  existente  sunt  degradate  sau  nefuncţionale, ori neadaptate la tipologia fermelor și cerințele utilizatorilor.
  • Analiza unei culturi de porumb irigate arată că plantele au o înalțime mai mare, culoare verde închis, cu o arhitectură echilibrată iar boabele  de un galben aprins sunt formate pe toată suprafața știuleților, până în vârf.  Culturile de porumb neirigate sunt aproape uscate iar boabele sunt mai puține, cu aspect neuniform.  De la o parcelă irigată se așteaptă o producție de aproximativ 16 tone/ha, producția estimată fiind de aproximativ 9-11 tone/ha dar producția de porumb din zonele afectate de secetă nu depășește 6-7 tone/ha.
  • Conform ultimelor date prezentate pe site-ul MADR (cu referire la anul 2019!) există sisteme de irigații pe o suprafață totală de 1.617.462,2 ha. De asemenea, conform aceleiași surse, au fost realizate lucrări de desecare-drenaj pe 3.086.234 ha și lucrări de combatere a eroziunii solului pe 2.231.355 ha. Dar majoritatea agricultorilor din România consideră că atunci când guvernul  vorbește despre irigaţii spune de fapt povesti cu iz pescăresc.
Etichete: producție cereale 2021 producție porumb 2021 rapoarte MADR știri din agricultură

Mai multe știri

Protestele fermierilor români se fac auzite

Protestele fermierilor români se fac auzite

Solicitările protestatarilor sunt cu mai multe fațete, dar sunt centrate pe considerația ridicată a asigurărilor și accizele la motorină, precum și îngrijorările cu privire la termenele prelungite pentru primirea subvențiilor agricole

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.