Raportul MARS dat publicității de
Comisia Europeană consideră că condițiile uscate din lunile februarie și martie observate în mari regiuni agricole ale României, în special vestul, sud-estul și estul țării, pot reduce potențialele de producție dacă nu vor veni curând precipitații. Mai mult, în vestul României au fost identificate anomalii de temperatură medie zilnică cu până la 4 °C mai mari decât mediile multianuale.
Pe de altă parte, raportul consideră că grâul, orzul și rapița nu au fost expuse la nici un îngheț sever iar dezvoltarea întârziată din toamnă ar putea fi compensată pren reluarea mai rapidă a ritmurilor vegetative încă din luna februarie. Cu toate acestea, România s-a confruntat cu condiții mai uscate decât de obicei de la începutul anului, în special în jumătatea de est a țării, unde precipitațiile au fost la nivel local cu până la 80% sub media multianuală. Prin urmare, sunt necesare precipitații pentru a menține potențialul de producție.
- În ceea ce privește prognozele pentru randamentele preconizate, estimarea lunii martie pentru grâu este de 4,81 t/ha, în scădere față de 5,3 t/ha pentru 2021 dar în creștere ușoară față de media ultimilor 5 ani, care este de 4,52 t/ha.
- Producția medie de orz de iarnă este estimată la 4,74 t/ha, în scădere față de 2021, 5,54 t/ha și în creștere față de media din ultimii 5 ani, de 4,5 t/ha.
- Randamentul mediu al rapiței este dat și el în scădere față de 2021, la 2,78 t/ha, dar peste media ultimilor 5 ani, care este 2,60 t/ha.