Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 269.00 €/t
Porumb MATIF 218.50 €/t
Rapiță MATIF 489.00 €/t
Grâu CBOT 716.00 ¢/b
Porumb CBOT 470.25 ¢/b
Soia CBOT 1,251.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 388.70 $/st
Ulei de soia CBOT 45.31 ¢/lb

România se implică în tranzitul cerealelor ucrainene pe Dunăre

AgriPortal |31.07.2023
435
România se implică în tranzitul cerealelor ucrainene pe Dunăre
După ce Rusia a sistat acordul „grain deal” ce permitea exportul cerealelor ucrainene prin porturile Mării Negre, România se implică  în extinderea uneia dintre rutele cheie de tranzit pentru livrările din Ucraina – fluviul Dunărea. Bloomberg citează declarația ministrului de externe a României Luminița-Teodora Odobescu care afirmă că Bucureștiul „se află în contact strâns cu Ucraina pentru a determina cele mai bune opțiuni pentru creșterea și accelerarea acestui tranzit” deși „situația de securitate nu este cu siguranță ușoară, dar suntem foarte hotărâți să ajutăm în continuare Ucraina”.

Portul Constanța, care a livrat lumii de la începerea conflictului cu Rusia aproximativ 20 de milioane de tone de cereale ucrainene (aproape jumătate din volumul total exportat), va gestiona și în acest an cerealele venite pe Dunăre și pe căile ferate, deși acest lucru crește din nou nemulțumirile fermierilor români, confruntați cu lipsa spațiilor de depozitare a cerealelor și cu creștere costurilor de transport către portul Constanța.

Bucureștiul intenționează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei și să mărească personalul care lucrează la tranzit, și caută să angajeze mai mulți piloți de nave pentru transportul produselor ucrainene prin brațul Sulina al fluviului Dunărea, prin revenirea ofițerilor și căpitanilor de marină pensionați, ceea ce va crește capacitatea de trafic a canalului cu 50%.

Pe de altă parte, trebuie precizat că toate țările UE caută soluții pentru a facilita tranzitul de cereale Ucrainene: Bulgaria este dispusă să crească „semnificativ” tranzitul de cereale ucrainene prin rețeaua sa feroviară, atât timp cât porturile grecești au capacitatea de a prelua aceste cereale, iar Țările Baltice doresc să livreze cerealele din Ucraina prin porturile Mării Baltice, ca alternativă la Marea Neagră.
 Etichete: preț porumb 2023 preț grâu FOB Constanța preț rapiță DAP Constanța orz cotații ulei rapiță tranzacții export grâu grain event rapiță bursă Matif grâu bursă CBOT ulei soia bursă CBOT export orz cât costă o tonă porumb

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.