Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 240.75 €/t
Porumb MATIF 211.25 €/t
Rapiță MATIF 450.75 €/t
Grâu CBOT 589.00 ¢/b
Porumb CBOT 479.75 ¢/b
Soia CBOT 1,302.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 394.00 $/st
Ulei de soia CBOT 58.86 ¢/lb

România nu introduce o interdicție națională asupra cerealor ucrainene

România nu introduce o interdicție națională asupra cerealor ucrainene Vineri, Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția importurilor ucrainene de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia după 15 septembrie.

Polonia și Ungaria, care au cerut cel mai mult ca UE să mențină interdicția în vigoare chiar și după 15 septembrie, au declarat că își vor impune propriile restricții asupra importului de produse agricole ucrainene, partea maghiară extinzând chiar lista de mărfuri, adăugând interzicerea de importuri pentru porci, oi și caprine, precum și pui, grâu, secară, orz, porumb (și produse din acestea), legume, zahăr și vin. Slovacia urmează, de asemenea, să-și reintroducă și propriile măsuri restrictive împotriva produselor agricole ucrainene, deși fără intenția de a le extinde, dar încă nu a fost anunțată o decizie oficială. Bulgaria, pe de altă parte, a renunțat la ideea extinderii interdicției.

Guvernul României a decis să nu se grăbească să reintroducă interdicția națională asupra importului de cereale ucrainene precizând că se așteaptă ca Ucraina să prezinte până la sfârșitul zilei de astăzi un Plan de acțiune pentru a introduce măsuri eficiente de control al exporturilor pentru a preveni denaturarea pieței de cereale din România. În comunicatul de pe site-ul guvernului se arată că „Totodată, guvernul român își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.

Potrivit guvernului român, în funcție de planul de acțiune care va fi prezentat de partea ucraineană, acesta va decide măsurile adecvate pentru protejarea fermierilor români. Pe site se mai precizează că „Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”.

Restricțiile hotărâte unilateral au fost aspru criticate de celelalte 22 de state ale UE, conduse de Franța și Germania, care au denunțat distorsiunile în cadrul pieței comune și care s-au opus, de asemenea, extinderii interdicției. Președințele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său din 15 septembrie, a spus că Ucraina va da un răspuns „civilizat” dacă țările vecine revin la măsuri restrictive împotriva produselor agricole ucrainene.
 Etichete: preț grâu 2023 preț orz FOB Constanța preț porumb DAP Constanța ulei floarea soarelui cotații ulei soia bursă CBOT export orz portul Galați tranzacții grain event șrot de soia cotații cât costă o tonă floarea soarelui porumb bursă Matif

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.