Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 236.75 €/t
Porumb MATIF 211.50 €/t
Rapiță MATIF 468.00 €/t
Grâu CBOT 612.75 ¢/b
Porumb CBOT 450.00 ¢/b
Soia CBOT 1,179.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.68 ¢/lb

România cere despăgubiri pentru afluxul de cereale ucrainene

AgriPortal |31.01.2023
575
România cere despăgubiri pentru afluxul de cereale ucrainene
În cadrul reuniunii de ieri de la Bruxelles a miniștrilor agriculturii din UE, România, alături de alte cinci state UE  - Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și Republica Cehă, a arătat că dorește să primească despăgubiri pentru prejudiciul suferit din cauza faptului că cerealele și semințele ieftine din Ucraina – în special grâu, porumb și floarea soarelui, intrate și rămase pe teritoriul european (fără a respecta standardele de calitate), afectează vânzările producătorilor de cereale ai blocului comunitar.

Fermierii solicită Comisiei Europene o soluție rapidă și reiterează ideea că grâul ucrainean trebuie să ajungă în țările din Africa. Statele menționate susțin efortul de a ajuta Ucraina în fața agresiunii Rusiei dar atrag atenția asupra faptului că producătorii europeni de cereale suferă consecințe nedorite. De aceea se cere revenirea la ajutorul din partea UE pentru susținerea producției interne și consolidarea coridoarelor de solidaritate (pentru ca produsele ucrainene să ajungă la destinația finală) iar măsurile de asistență pentru Ucraina să nu aibă impact asupra pieței interne europene.

În documentul prezentat la reuniune se specifică clar că „se cer măsuri urgente întrucât agricultura europeană a suferit deja și alte perturbări cauzate de acest război, cum ar fi creșterea prețului la carburant și la fertilizanți”. Este clar că o parte din acțiunile din piața agricolă europeană scapă de sub controlul comunitar și că profitul unor companii europene a crescut de când procesatorii europeni cumpără grâu mai ieftin – cel din Ucraina, deși invocă mereu calitatea proastă a grânelor.

 Etichete: preț grâu de măcinat 2023 preț porumb DAP Constanța prețul orzului port Constanța rapiță tranzacții export porumb 2023 orz cotații piața florii soarelui soia tranzacții făină de grâu cotații cât costă o tonă porumb

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.