Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.25 €/t
Porumb MATIF 217.25 €/t
Rapiță MATIF 475.75 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 406.75 ¢/b
Soia CBOT 1,142.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 47.11 ¢/lb

România caută soluții pentru trasabilitatea exporturilor ucrainene

AgriPortal |29.03.2023
469
România caută soluții pentru trasabilitatea exporturilor ucrainene
La conferința de presă susținută în urma întâlnirii de la București dintre prim-miniștrii român și polonez, Nicolae Ciuca și Mateusz Morawiecki, aceștia au declarat că guvernele lor lucrează la soluții, împreună cu Uniunea Europeană, cu privire la mecanismele de urmărire a exporturilor de cereale ucrainene pentru a se asigura că fermierii locali nu sunt afectați de un val de importuri ieftine. Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate de la invazia rusă în urmă cu mai bine de un an și a fost nevoită să găsească rute terestre alternative prin statele Uniunii Europene, în special Polonia și România.

Dar blocajele logistice înseamnă că volume mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele central-europene, dăunând prețurilor și vânzărilor fermierilor locali. „Împreună suntem angajați într-un proces de discutare cu Comisia Europeană despre care ar trebui să fie mecanismele pentru a impune trasabilitatea exporturilor ucrainene și a destinațiilor finale”, a spus Ciucă. Morawiecki a afirmat că „luptăm împreună pentru ca aceste cereale să părăsească țările noastre, pentru ca Uniunea Europeană să ne ajute efectiv în implementarea politicii comerciale, ceea ce este în cel mai bun interes strategic al Ucrainei și al Europei Centrale, dar și în cel mai bun interes economic a Poloniei și a României”.

La începutul acestei luni, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că Comisia Europeană a estimat că fermierii din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au pierdut în total 417 milioane de euro (aprox. 451milioane de dolari) din afluxurile de cereale ucrainene mai ieftine pe piețele lor.
 Etichete: prețul rapiței 2023 preț soia azi preț floarea soarelui DAP Constanța orz cotații ulei soia tranzacții ulei floarea soarelui cotații rapiță bursă Matif grâu bursă CBOT ulei soia bursă CBOT conferință cereale

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.