Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Randamentul culturilor de iarnă din România este revizuit negativ

Randamentul culturilor de iarnă din România este revizuit negativ        Raportul MARS al Comisiei Europene consideră că condițiile mai reci decât de obicei care au predominat în luna martie și începutul lui aprilie au dus la o dezvoltare întârziată a culturilor de iarnă. În primele două decade ale lunii martie, temperaturile au fost cu până la 6°C sub media multianuală în părțile de sud și de est ale țării. Mai mult, România a cunoscut cea mai uscată lună martie din anul 1979. În majoritatea suprafețelor cultivate a fost înregistrat un deficit de precipitații cuprins între 50 - 80% din media multianuală, iar precipitațiile au fost absente în ultimele două decade ale lunii martie. Condițiile relativ umede experimentate de la începutul lunii aprilie au fost benefice, dar nu suficiente pentru refacerea completă a rezervelor de umiditate a solului, în special în sudul și estul țării, unde precipitațiile au fost sub medie de la începutul anului. Fiind întârziate și sub stres hidric, culturile de iarnă sunt de așteptat să fie afectate negativ, iar prognoza lor de randament a fost revizuită în scădere.
  • Astfel, estimarea lunii aprilie pentru grâu este de 4,70 t/ha, în scădere față de 5,3 t/ha ​​pentru 2021 dar în creștere ușoară față de media ultimilor 5 ani, care este de  4,52 t/ha.
  • Producția medie de orz de iarnă este estimată la 4,39 t/ha, în scădere față de 2021, 5,54 t/ha  și față de media din ultimii 5 ani, de 4,5 t/ha.
  • Randamentul mediu al rapiței este dat în scădere față de 2021, la 2,60 t/ha, în concordanță cu media ultimilor 5 ani.
       Pe de altă parte, exporturile Uniunii Europene din acest sezon arată că România își păstrează locul 2 la grâu, cu  5,68 milioane tone, după Franța (6,53 milioane tone) dar înaintea Germaniei (2,98 milioane tone). La porumb, România ocupă locul I la exporturile UE, cu 3,7 milioane tone, mult înaintea înaintea Franței și Bulgariei.
 Etichete: prețul grâului azi preț porumb FOB Constanța preț orz DAP Constanța grâu bursă CBOT export grâu export porumb piața orzului piața porumbului rapiță bursă Matif semințe oleaginoase tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.