Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

Protestele fermierilor români se fac auzite

AgriPortal |15.01.2024
235
Protestele fermierilor români se fac auzite
Protestele sporadice continue în toată România au fost conduse de fermieri locali și șoferi de camioane din cauza nemulțumirilor legate de primele mari de asigurare și plățile întârziate ale subvențiilor. Negocierile cu guvernul de coaliție au fost reluate duminică în efortul de a aborda aceste preocupări.

În ultimele cinci zile, tractoarele și camioanele au început să se adune pe drumurile naționale în principal din apropierea marilor orașe din România. Aceste demonstrații au cauzat întreruperi ale fluxului de trafic în numeroase zone.
Nu numai că aceste proteste au obstrucționat traficul, dar fermierii și transportatorii au impus și pentru scurt timp un blocaj la un punct de trecere a frontierei cu Ucraina situat în nord-estul țării. Încercând să exercite presiuni suplimentare, aceștia au încercat să împiedice accesul în portul strategic Constanța la Marea Neagră sâmbăta aceasta.

Solicitările protestatarilor sunt cu mai multe fațete, dar sunt centrate pe considerația ridicată a asigurărilor și accizele la motorină, precum și îngrijorările cu privire la termenele prelungite pentru primirea subvențiilor agricole. În plus, aceștia au căutat compensații pentru problemele cu care s-au confruntat din cauza condițiilor de secetă. Între timp, aceștia solicită și îmbunătățiri tehnice pentru a atenua timpii lungi de așteptare la punctele de trecere a frontierei.

Pe lângă aceste solicitări, șoferii de camioane au exprimat cereri pentru crearea unor linii separate la punctele de trecere a frontierei și în portul Constanța. Ei propun acces separat pentru camioanele care vin din Uniunea Europeană, astfel încât să aibă cozi separate de cele care vin din afara blocului, inclusiv vehiculele din Ucraina.

Ucraina, unul dintre marii exportatori mondiali de cereale, și-a mutat atenția către porturile românești, Constanța devenind cea mai mare rută alternativă de export a Kievului. Această schimbare vine în urma invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Cerealele ajung în port prin diferite metode, inclusiv pe căi rutiere, calea ferată și șlepuri care traversează Dunărea.

Anul trecut, portul Constanța a reușit să livreze un volum remarcabil 36 milioane tone de cereale, marcând o creștere semnificativă de 50% față de anul precedent. Din acest total substanțial, cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40%, sau 14 milioane tone.

În ciuda protestelor, negocierile sunt în desfășurare, protestatarii întâlnindu-se sâmbătă cu Ministerul Transporturilor și al Agriculturii. Mai mult, ministrul de Finanțe era programat să se întâlnească cu protestatarii duminică, oferindu-le ocazia de a aborda în mod direct nemulțumirile acestora.

Între timp, în timp ce România se pregătește pentru un an semnificativ de alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europene, aceste proteste adaugă și mai multă complexitate peisajului politic al țării.

Scene similare sunt evidente și în alte părți ale Europei. În Germania, fermierii s-au angajat într-un protest național de o săptămână împotriva reducerii subvențiilor. De asemenea, șoferii de camioane și fermierii polonezi și-au exprimat nemulțumirea prin blocarea diferitelor puncte de trecere cu Ucraina de la sfârșitul anului 2023. Cererile lor se concentrează pe restabilirea de către UE a unui sistem care să permită companiilor ucrainene să opereze în interiorul blocului.
Etichete: cereale2024 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event preturile graului 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.