Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Prognoza de randament la orz și rapiță a scăzut sub media de 5 ani

AgriPortal |24.05.2022
417
Prognoza de randament la orz și rapiță a scăzut sub media de 5 ani
       Raportul lunar MARS al Comisiei Europene, emis ieri, consideră că în România campania de semănat a fost amânată din cauza condițiilor umede din a doua jumătate a lunii aprilie, aproximativ 75% din suprafața planificată cu culturi de primăvară fiind însămânțată până la începutul lunii mai, iar solurile uscate au determinat o răsărire suboptimă Mai mult, deficitul substanțial de precipitații de la începutul primăverii a afectat negativ potențialul de randament al culturilor de iarnă.    
       Precipitațiile au fost rare în România de la începutul anului. În aprilie, condițiile mai umede au predominat în cea mai mare parte a țării. Precipitații aproape sezoniere au fost observate în sud, în timp ce restul țării au înregistrat niveluri ușor peste nivelurile medii. De la începutul lunii mai, au predominat condiții semnificativ mai uscate decât de obicei. În principalele regiuni producătoare de culturi de iarnă, precipitațiile au fost cu până la 80% sub media multianuală.
       De la începutul primăverii au fost înregistrate și temperaturi sub media multianuală. De exemplu, în aprilie, temperaturile au fost cu până la 2 °C sub medie în toată România. Doar părțile de sud-est ale țării au cunoscut condiții puțin mai calde decât de obicei. De la începutul lunii mai, temperaturile sub medie au predominat în est. În schimb, jumătatea de vest a țării a cunoscut condiții puțin mai calde decât media. În general, primăvara rece a dus la o dezvoltare întârziată a culturilor de iarnă. Cu toate acestea, acest lucru a permis culturilor să intre în fazele critice (de exemplu, alungirea tulpinii, înclinarea) fără nici un stres termic.
       Ca răspuns la condițiile suboptimale menționate mai sus, prognoza MARS de randament pentru culturile de iarnă a fost revizuită în scădere cu concluzia că precipitațiile sunt încă necesare urgent pentru a evita o deteriorare severă suplimentară a potențialului de producție:
  • Pentru grâu estimarea randamentului este este de 4,56 t/ha, în scădere față de 5,3 t/ha ​​pentru 2021 dar încă peste media ultimilor 5 ani, care este de 4,52 t/ha.
  • Randamentul mediu la orzul de iarnă este estimat la 4,34 t/ha, în scădere față de 2021, 5,54 t/ha și față de media din ultimii 5 ani, de 4,5 t/ha.
  • Randamentul mediu al rapiței este dat în scădere față de 2021, la 2,56 t/ha, sub cel din 2021 de 3,02 t/ha și sub media ultimilor 5 ani, de 2,60 t/ha.
Etichete: prețul orzului azi preț rapiță port Constanța prețul grâu furajer 2022 bursă grâu piața orzului tranzacții cereale export secară export cereale bursă grâu Matif piața cerealelor 2022

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.