Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Prima fabrică de etanol celulozic din România

AgriPortal |21.10.2021
557
Prima fabrică de etanol celulozic din România
  • Pe 15 octombrie a fost dată în folosință, la Podari, Dolj, prima prima fabrică din România care produce etanol celulozic din reziduuri agricole. Etanolul celulozic joacă un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor. Uzina din Podari,  aparținând  companiei elvețiane Clariant care produce produse chimice, este construită pe o suprafață de 10 hectare,  și va procesa cca. 250.000 tone de paie pentru a produce aprox. 50.000 de tone de etanol celulozic pe an. Tehnologia Clariant AG este folosită acum pentru a  produce etanolul celulozic sunliquid®, un biocombustibil avansat, mai bun din punct de vedere al mediului decât așa-numitul etanol de primă generație aflat în prezent pe piață, care este fabricat din cereale sau semințe oleaginoase.
  • Tehnologia Clariant a fost implementată cu succes din 2012, compania  eliberând  cinci licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid® în țări din Europa, dar și în China.  Etanolul celulozic este aproape neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și poate fi folosit ca soluție de tip drop-in pentru amestecul de combustibil (în benzină sau motorină),  dar oferă și oportunități suplimentare de aplicare în alte produse biochimice precum și pentru combustibilul de aviație durabil.
  • Investiția de la Podari aduce, de asemenea, beneficii economice substanțiale regiunii. Prin aprovizionarea locală cu materii prime, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate fi maximizată și vor apărea oportunități suplimentare de afaceri de-a lungul lanțului valoric regional. Situl de producție reprezintă o contribuție semnificativă la ocuparea forței de muncă locale și la creșterea economică a regiunii. Au fost semnate deja contracte cu peste 300 de fermieri locali pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare. Mai mult, România va contribui la atingerea obiectivelor Uniunii Europene, prevăzute în Directiva privind energia regenerabilă (REDII), ca cel puțin 0,2% din toți combustibilii de transport să fie fabricați din biocombustibili avansați în 2022, iar până în 2030 aceast procent trebuie să fie de 2,2%.
 
 Etichete: prețul porumbului azi preț rapiță 2021 soia cotații CBOT bioetanol producție biocombustibil producție tranzacții cereale cereale export

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.