Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Prețul la floarea soarelui în România ar putea să crească

Prețul la floarea soarelui în România ar putea să crească Asociația ucraineană a industriei de prelucrare a florii-soarelui, Ukroilprom, intenționează să inițieze o restricție privind exportul de semințe de floarea soarelui din Ucraina, pentru a proteja concasoarele autohtone de prețurile ridicate: „Inițiativa de a limita exportul de semințe de soare din Ucraina este o măsură necesară, deoarece concurența pentru materii prime între exportatori și concasoare este prezentă în fiecare zi, în timp ce exportatorii câștigă la preț”, a declarat Stepan Kapshuk, CEO al Ukroilprom.

Reducerea ofertei de semințe de floarea-soarelui ucrainene, conform anunțului făcut de Ukroilprom, va duce probabil la creșterea prețurilor pe piața românească, deoarece seceta experimentată în acest an a redus așteptările pentru recolta de floarea soarelui. Diferența de preț pentru semințele de floarea soarelui din România și Ucraina, a fost în medie de 300-350 USD/t. În perioada mai-iunie, când exporturile de floarea-soarelui din Ucraina erau la cel mai mare nivel, prețurile pentru cumpărătorii europeni au ajuns la 750 USD/t DAP România.

Blocarea porturilor ucrainene începând cu luna februarie a făcut ca cumpărătorii europeni să-și crească semnificativ achizițiile terestre de semințe de floarea soarelui ucrainene pentru prelucrare ulterioară, ceea ce a fost mult mai ieftin decât cumpărarea uleiului de floarea soarelui ucrainean. Potrivit datelor preliminare ale Ukroilprom, exportul de semințe de floarea-soarelui în sezonul 2021/22 s-a ridicat la un record de 1,7 milioane tone, ceea ce este de aproape 9 ori mai mare decât în sezonul trecut, în timp ce peste 90% din volumul exportului Ucrainei  a fost livrat din martie până în septembrie 2022, cu 74% sau 1,21 milioane tone mergând spre țările UE, în special România și Bulgaria.

Pe de altă parte, surse de pe piața ucraineană spun că poziția fermierilor este radical opusă inițiativei Ukroilprom, având în vedere creșterea prețurilor semințelor și profitabilitatea din vânzările la export. De asemenea, având în vedere războiul care poate fi de durată cu Rusia, este puțin probabil ca guvernul să impună restricții asupra exporturilor ucrainene de floarea-soarelui în orice direcție. Cu toate acestea, procesatorii nu exclud ca o reducere a exporturilor de floarea-soarelui să ducă la o creștere a ofertei pe piața internă, ceea ce ar permite mai multor fabrici să reia procesarea, în timp ce prețurile la floarea-soarelui vor fi sub presiune.
 
 Etichete: preț floarea soarelui 2022 prețul rapiței azi preț soia CBOT ulei floarea soarelui cotații ulei rapiță tranzacții piața uleiurilor vegetale 2022 rapiță cotații Matif ulei soia bursă CBOT semințe oleaginoase tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.