Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 226.75 €/t
Porumb MATIF 208.00 €/t
Rapiță MATIF 463.50 €/t
Grâu CBOT 572.75 ¢/b
Porumb CBOT 439.75 ¢/b
Soia CBOT 1,155.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 357.60 $/st
Ulei de soia CBOT 43.97 ¢/lb

Piața cerealelor din România și tensiunile ruso-ucrainene

AgriPortal |21.01.2022
697
Piața cerealelor din România și tensiunile ruso-ucrainene
       Speculațiile despre o confruntare armată dintre Rusia și Ucraina au scos cerealele din trendul descendent în care se aflau după intrarea pe piață a producției din emisfera sudică, din Australia și Argentina. Dar, de-a lungul istoriei comerțului, prețul cerealelor a fost sub presiunea deciziilor politice și chiar a conflictelor armate care pun în pericol oferta  și cererea de cereale și semințe oleaginoase din zonele de conflict.
       Ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina este astăzi principalul catalizator al creșterii pieței de grâu, după ce aceasta a acumulat pierderi de aproximativ 55 dolari/tonă în ultimele două luni, din cauza recoltelor uriașe din emisfera sudică. Acum nu știm cât de temporare vor fi tensiunile dintre aceste două țări, dar piața le ia în serios. Consultanța rusă SovEcon a subliniat că escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina (care au la bază refuzul guvernului lui Vladimir Putin de a permite Ucrainei să adere la NATO) este astăzi un factor preponderent în creșterea prețurilor la grâu, alături de vechii factori care influențează piața -  creșterea prețului petrolului și licitațiile mari recente, precum cele din Algeria și Turcia, care au convenit să achiziționeze peste 800.000 tone de grâu.
       Pentru formarea prețului cerealelor, a grâului mai ales, fiecare cuvânt  – întemeiat sau impus – este combustibil pentru administratorii marilor fonduri de investiții care domină scena pe piețele internaționale. De aceea crește și riscul de volatilitate în scenarii precum cel actual. Dar, dacă trupele ruse vor intra pe teritoriul Ucrainei, am putea vedea piața grâului cu 10-20% peste nivelul actual. Cu toate acestea, strict vorbind, nici măcar un conflict militar deschis nu ar provoca o perturbare vizibilă a exporturilor de grâu, deoarece principalele terminale ale Ucrainei de la Marea Neagră sunt departe de Rusia. Există unele terminale la Marea Azov, în principal pe partea rusă, dar nu sunt atât de importante comercial. Dar băncile americane și europene ar putea fi forțate să retragă creditele pentru cumpărătorii de cereale din Rusia și Ucraina în cazul unei invazii, astfel încât cumpărătorii vor avea nevoie de credit sau numerar rusesc pentru a cumpăra cereale în zona Mării Negre.
       Mai mult, într-un posibil război, rolul Turciei va fi foarte important întrucât aproape toate exporturile de cereale din Ucraina și Rusia se fac prin strâmtoarea Bosfor, controlată de Ankara. Cu toate acestea, o escaladare până la acel punct ar duce la un scenariu dezastruos, deoarece cerealele reprezintă o mică parte din poveste, alte mărfuri, cum ar fi petrolul, sunt mult mai importante.
       Dacă luăm în calcul ce s-a întâmplat în 2014, când trupele ruse au invadat Crimeea, valoarea internațională a grâului a crescut atunci cu peste 20% în câteva săptămâni, iar acest lucru s-a întâmplat fără o întrerupere notabilă a exporturilor de cereale din Marea Neagră. Dar, așa cum escaladarea tensiunilor a generat o creștere a prețurilor grâului – au contribuit și la creșterea prețului porumbului, în condițiile în care Ucraina este al patrulea exportator din lume.  
       În mod normal, un posibil conflict între Rusia și Ucraina ar putea avea efecte benefice asupra exporturilor de cereale românești, dar disponibilul pentru export este destul de redus, la grâu, porumb și orz, datorită livrărilor făcute deja.  România a vândut peste granițele UE de la începutul sezonului (1 iulie) peste 3,9 milioane tone de grâu, adică aproximativ o treime (28,4%) din cantitatea totală exportată de blocul comunitar, din care 1,62 milioane tone au mers către Egipt. În total, România a exportat peste 7,6 milioane tone de cereale, din care 2,1 milioane tone a fost porumb.
       Competitivitatea exporturilor românești va depinde în continuare de capacitatea comercianților de a-și adapta vânzările la termen în funcție și de factorii care acționează acum pe piață, o adevărată provocare pentru ei mai ales că cererea de la unii importatori s-ar putea schimba și ea, în special de la porumb spre complexul de grâu sau semințe oleaginoase. Oricum, există premise să se depășească exporturile sezoanelor anterioare (2018/19 și 2019/20). Pe de altă parte, pe piața de cereale internă prețul grâului și al porumbului se va menține ridicat dar producătorii și comercianții se vor confrunta cu aceleași probleme logistice legate de transportul cerealelor.
 Etichete: preț grâu 2022 preț porumb FOB Constanța preț grâu furajer port Constanța orz cotații cereale export export secară cotații piața cerealelor raport piața cerealelor bursă porumb bursă rapiță

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.