Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 232.50 €/t
Porumb MATIF 229.50 €/t
Rapiță MATIF 426.75 €/t
Grâu CBOT 626.25 ¢/b
Porumb CBOT 610.25 ¢/b
Soia CBOT 1,363.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 404.00 $/st
Ulei de soia CBOT 52.50 ¢/lb

Piața așteptată decizia CCR cu privire la declararea stocurilor de cereale

Piața așteptată decizia CCR cu privire la declararea stocurilor de cereale În 8 februarie 2023, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost adoptat proiectul de lege prin care producătorii agricoli şi operatorii economici sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile la produsele agricole şi alimentare, ca o modalitate de creare a unui cadru legislativ care să vizeze raportarea stocurilor de către producătorii agricoli, deținătorii de silozuri și alte spații de depozitare, procesatorii şi comercianţii, în contextul unei situaţii de criză națională sau de urgenţă. Legea mai prevede că MADR este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor, cu respectarea confidenţialităţii datelor și va dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici vizați (până pe data de 15 a fiecărei luni) iar nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Între timp, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR această obligație impusă operatorilor economici de a raporta lunar la MADR stocurile la produsele agricole și alimentare arătând că această raportare „va permite grupurilor de interese conectate la instituțiile statului să intre în posesia unor informații cu caracter de secret comercial și să facă averi, prin speculă și manipularea prețurilor, în timp ce producătorii români își vor pierde puterea de negociere”.  USR mai afirmă că această lege ar încălca prevederile constituţionale legate de libertatea economică şi de protecţia concurenţei loiale iar „propunerea legislativă este nejustificată şi nefundamentată, iar expunerea de motive încalcă normele de tehnică legislativă, deoarece nu respectă principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor".

Pe 16 martie 2023 CCR va dezbate această sesizare și se va pronunța dacă producătorii şi comercianţii vor fi obligaţi să raporteze stocurile de cereale şi produse pe bază de cereale, de seminţe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase, de legume-fructe, de produse de morărit şi panificaţie, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe și multe alte produse de bază pentru industria alimentară. Sau va considera, așa cum se afirmă în sesizarea depusă că „proiectul deschide în mod nejustificat și fără rațiuni obiective posibilitatea oficialităților guvernamentale de a utiliza date și informații obținute printr-o restrângere arbitrară a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, afectând în mod grav libertatea economică. Această soluție legislativă, care nu este întâlnită în niciun alt stat membru UE, este cu atât mai puțin justificată în condițiile în care există deja cadru legal în vigoare prin care autoritățile beneficiază de informații referitoare la producția agricolă, precum și de posibilitatea constituirii de rezerve de stat".
 
 Etichete: preț porumb 2023 preț ulei floarea soarelui preț ulei soia export porumb grâu cotații Matif ulei soia cotații CBOT grâu tranzacții export rapiță orz furajer tranzacții EURO GRAIN HUB Exchange & Forum 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2023. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.