Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 182.75 €/t
Porumb MATIF 174.00 €/t
Rapiță MATIF 413.50 €/t
Grâu CBOT 560.00 ¢/b
Porumb CBOT 412.25 ¢/b
Soia CBOT 1,143.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 334.00 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

MARS prognozează o scădere a randamentului la grâu, orz și rapiță

MARS prognozează o scădere a randamentului la grâu, orz și rapiță        Buletinul MARS al Comisiei Europene dat publicității ieri reduce și mai mult perspectivele de randament ale culturilor de iarnă din România pe baza deficitul persistent de precipitații în mai multe regiuni, combinat cu un excedent de temperaturi mai calde în perioada analizată, care a deteriorat și mai mult condițiile culturilor de grâu, orz și rapiță.  De asemenea, precipitațiile rămân necesare urgent pentru a susține potențialul de randament al culturilor de vară.
       În perioada analizată au predominat precipitații sub medie, cu până la 50% sub LTA, cu excepția părții de est a țării, unde precipitațiile au fost și mai rare. De asemenea, condiții mai reci decât de obicei s-au înegistrat în prima decadă a lunii mai. De atunci, temperaturile crescute s-au menținut cu până la 2 °C peste medie. O anomalie termică pozitivă mai distinctă a fost înregistrată în partea de sud-vest a țării de la începutul lunii iunie. Aceste condiții au dus la condiții de umiditate proastă a solului în mai multe părți ale României în timpul fazei critice de înflorire și a etapelor timpurii de umplere a boabelor. Modelul Mars arată în prezent o dezvoltare suboptimă a culturilor de iarnă, iar temperaturile prognozate în prezent, mai calde decât de obicei, ar putea afecta negativ  și mai mult potențialul de producție.
       Principalele regiuni producătoare de orez din România au cunoscut vremea mai rece decât de obicei de la începutul lunii aprilie. Precipitațiile au fost moderat sub media multi-anuală, dar distribuite uniform pe toată perioada analizată în Brăila, Ialomița și Călărași. Perspectiva Mars  de randament pentru orez este în conformitate cu tendința istorică (5,01 t/ha).
       În consecință, perspectivele privind randamentul culturilor de iarnă au fost revizuite în scădere și sunt acum sub media pe 5 ani:
  • Pentru grâu estimarea randamentului este este de 4,26 t/ha, în scădere față de 5,3 t/ha ​​pentru 2021 și sub media ultimilor 5 ani, care este de 4,52 t/ha.
  • Randamentul mediu la orzul de iarnă este estimat la 4,23 t/ha, în scădere față de 2021, 5,54 t/ha și față de media din ultimii 5 ani, de 4,5 t/ha.
  • Randamentul mediu al rapiței este dat în scădere față de 2021, la 2,48 t/ha, sub cel din 2021, de 3,02 t/ha și sub media ultimilor 5 ani, de 2,60 t/ha.
       Pentru culturile de primăvară, situația se prezintă astfel:
  • La porumb boabe, se preconizează un randament de 5,89 t/ha, ușor în scădere față  de anul trecut – 5,90 t/ha și sub media ultimilor 5 ani – 5,99 t/ha.
  • La floarea-soarelui se preconizează un randament de 2,69 t/ha, peste media ultimilor 5 ani de 2,60 t/ha  iar la soia un randament de 2,43 t/ha, în creștere față de media ultimilor 5 ani.
 
 Etichete: preț grâu 2022 preț porumb DAP Constanța preț floarea soarelui FOB Constanța grâu bursă CBOT cât costă o tonă de secară cât costă o tonă de orz export cereale piața cerealelor 2022

Mai multe știri

Protestele fermierilor români se fac auzite

Protestele fermierilor români se fac auzite

Solicitările protestatarilor sunt cu mai multe fațete, dar sunt centrate pe considerația ridicată a asigurărilor și accizele la motorină, precum și îngrijorările cu privire la termenele prelungite pentru primirea subvențiilor agricole

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.