Consultanța SGC a analizat culturile agricole din România pentru recolta din 2025. Pentru data de 22 iulie 2025, consultanța estimează pentru țara noastră o producție totală de cereale păioase de 19 milioane tone din care pentru grâu o producție de 13,8 milioane de tone, a cărei recoltare a fost finalizată pe 80-82% din suprafață; orz –3 milioane tone; rapiță – 2,8 milioane de tone (recoltată în proporție de 90-92%); porumb – 8,2 - 9 milioane tone; floarea soarelui – 2,88 milioane tone.
Conținutul mediu de proteine din grâu în România în 2025 este de 13,01% (min 11,3 / max 18,7), conform a 160 de analize, în timp ce acum un an indicele proteic era în medie de 13,03%, iar în 2023 – 13,06%. Conținutul de umiditate al boabelor este, de asemenea, la niveluri bune – 10,35% față de 10,9% în ultimii 2 ani. Masa hectolitrică a grâului prezintă valori mai bune în acest an – 80,6 kg/hl, față de 79,22 în 2024 și 79,13 în 2023.
La fel, recolta de orz este de bună calitate, cu o masă hectolitrică medie de 66,57 kg/hl, față de 67,92 kg/kl în urmă cu un an. Umiditatea este mai mare - 11,56% față de 11,26% în 2024. Corpurile (impuritățile) străine sunt semnificativ mai puține, scăzând de la 1,4% în 2024 la 0,92% în prezent.
Recolta de rapiță prezintă cifre foarte similare cu cele din ultimele două sezoane, cu o masă hectolitrică de 65,78 kg/hl (65,4kg/hl în 2024), umiditate – 6,43% (6,39 în 2024) și conținut de ulei – 43,1% față de 43,24% în urmă cu un an. Cu toate acestea, analiștii SGS adaugă că se așteaptă ca conținutul de ulei să crească, deoarece rapița analizată a fost abia recoltată, iar conținutul final de ulei devine clar ulterior, deoarece reacțiile biochimice din semințe continuă să funcționeze până la o lună după recoltare.