Grupul Trans-Oil din Republica Moldova intenționează să achiziționeze terminalul Frial din Portul Constanța, marcând o etapă-cheie în strategia pe termen lung a grupului de a-și dezvolta prezența în cadrul hub-ului logistic al Mării Negre, tranzacția urmând să fie finalizată până la finalul anului, după aprobarea din partea Consiliului Concurenței. Tot în acest an, în luna aprilie, Trans-Oil a achiziționat un alt terminal de cereale, din Portul Odesa din Ucraina, cu o capacitate de depăzitare de 200.000 tone, respectiv o capacitate de transbordare de 5 milioane tone.
Terminalul Frial are o capacitate de transbordare de 1,5 milioane de tone de cereale și 500 de mii de tone de ulei vegetal și va deveni parte a portofoliului de terminale de export al Trans-Oil, alături de cele existente deja în Reni (Ucraina), Giurgiulești (Republica Moldova), Pancevo și Backa Palanka (Serbia). Grupul Trans-Oil a anunțat că are în vedere o extindere semnificativă a capacităților de stocare ale Terminalului Frial.
Achiziția terminalului din portul Constanța va fi finanțată din resurse proprii și cu un împrumut pe termen lung obținut din partea unei bănci europene. Grupul are în vedere extinderea semnificativă a capacităților de stocare ale terminalului portuar, care va fi finanțată printr-un grant acordat companiei de către Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor.
Trans-Oil este un conglomerat agroindustrial cu o gamă largă de activități, inclusiv procesarea semințelor oleaginoase, manipularea și depozitarea cerealelor, comerțul internațional cu mărfuri, ulei vegetal în vrac, ulei îmbuteliat și producția de făină. Trans-Oil include peste 20 de companii și are o cotă de 95% pe piața procesării de semințe de floarea soarelui și producerii de ulei și de circa 57% la exportul de cereale și oleaginoase din Moldova. Grupul deține cinci fabrici de ulei, din care trei în Republica Moldova, una în România (fabrica Ultex din Țăndărei) și una în Serbia. Mărcile de ulei de floarea soarelui aflate în portofoliul grupului sunt „FLORIS” și „ISKON”, principalle piețe externe fiind UE, Turcia și Egipt.