
În sezonul comercial 2021/22, restricțiile la exportul de cereale impuse de Rusia au afectat dinamica comerțului global, contribuind potențial la creșterea prețurilor mondiale, precum și la deplasarea cererii către alți furnizori, care au mai multă flexibilitate pe piață și în stabilirea prețurilor. Cu prețuri de export mai mari plus o taxă de export, grâul rusesc a devenit mai puțin competitiv pe piața globală și a fost implicat mai mult pe piața spot, deoarece prețurile lor sunt mai greu de garantat pentru vânzările viitoare.
Pentru România se observă că aceste taxe au dus la creșterea prețului grâului românesc care însă a rămas competitiv pentru importatori majori precum Egiptul sau Iordania.
Astfel, dacă în ianuarie 2021 grâul de măcinat rusesc 12,5% era cotat la 286,2 USD/t și grâul românesc 12,5% era 287,2USD/t, se observă că în ianuarie 2022 grâul românesc a avut o creștere de 14,4%, la 328,5 USD/t în timp ce grâul rusesc are un avans de 5 dolari, la 333,5 USD/t.
Egiptul, care în sezoanele trecute era primul importator de grâu rusesc, în acest sezon a importat 1,74 milioane tone de grâu din România și doar 1,31 milioane tone din Rusia, crescându-și și achizițiile din Ucraina, la 1,135 milioane tone. Turcia, un alt importator major din Rusia, și-a dublat importurile din Ucraina.
Deoarece în ultimul deceniu restricțiile rusești la exportul de grâu au devenit o practică des folosită avectând volumul exporturilor federației și ducând la creșterea prețurilor mondiale, ele au contribuit și la deplasarea cererii către alți furnizori, cum este cazul României și, cum este de așteptat ca aceste restricții la export să continue, piața mondială a grâului se va adapta probabil la politicile comerciale rusești.