Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Floarea soarelui, aurul de la Marea Neagră

AgriPortal |09.03.2021
457
Floarea soarelui, aurul de la Marea Neagră
 
  • În ultimul deceniu, creșterea producției de floarea-soarelui a fost mult mai mare în Europa de Est decât în ​​SUA iar randamentele au crescut de trei ori în România, s-au dublat în Moldova, au crescut cu 150% în Bulgaria, cu 65% în Ucraina și de trei ori în Rusia. Această creștere spectaculoasă a făcut ca aceste țări (plus Turcia) să producă 2/3 din cantitatea totală de floarea soarelui  iar planta să fie denumită aurul de la Marea Neagră.
  • Chiar dacă producția  totală de floarea-soarelui a crescut, datorită creșterii suprafeței cultivate totuși, pe segmentul productivității, România nu se situează chiar pe o poziție favorabilă (seceta din anii trecuți își spune cuvântul).
  • În sezonul 2020/21 România a cultivat 1,175 milioane hectare și a obținut o producție de 2,5 milioane tone. Pentru primăvara aceasta, cultivatorii iau în calcul o suprafață de 1,2 milioane hectare și preconizează o producție de 2,75 milioane tone. Totuși, din septembrie 2020 România a exportat până acum mai puțină floarea soarelui decât în aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru ar avea o explicație dacă România s-ar înscrie și în rândul marilor procesatori de semințe oleaginoase, cum este cazul Turciei, de exemplu. Dar fabricile de ulei de floarea soarelui utilizează vechi tehnologii și au o capacitate mică de procesare zilnică.
  • În porturile Constanța și Varna, prețurile FOB pentru recolta veche sunt cotate între 725 - 740 $/t în timp ce prețurile CIF Marmara sunt cuprinse între 760 – 770 $/t.
  • În condițiile în care, pe plan mondial, prețurile la soia și la rapiță sunt în creștere, vecinii  ruși au impus oficial o taxă de 30% la export valabilă până pe 30 iunie iar dacă ucrainienii vor fi obligați să-și majoreze și ei taxele la export, rămâne de așteptat ca comercianții globali să-și îndrepte atenția asupra regiunii Mării Negre pentru importurile de floarea soarelui. Mai mult, comercianții sunt atrași acum de produsele secundare, apărute în urma procesării, uleiul și șrotul, vecinii noștri Ucraina, Bulgaria și Rusia exportând masiv aceste produse. Prin urmare, România ar trebui să-și mărească și ea capacitatea de procesare, lucru care va adăuga  mai multă valoarea economiei românești și se va reflecta și în creșterea prețurilor FOB Și CIF.  
Etichete: preț floarea soarelui 2021 producție semințe oleaginoase cotații floarea soarelui preț FOB Constanța analiză producție oleaginoase cotații rapiță uleiuri vegetale pret floarea soarelui azi

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.