
Pentru cultura de grâu de iarnă în România vremea a fost destul de favorabilă în luna ianuarie, dar cu niveluri mici de precipitații. Umiditatea solului este în ușoară scădere dar stratul de zăpadă acum este foarte bine distribuit pe suprafețele cultivate cu grâu.
La licitația GASC de vineri, prețul grâului românesc a avut un avantaj competitiv, aproximativ 351 USD/t C&F, în timp ce grâul ucrainean a ocupat poziția următoare cu 352 USD/t. Originile ruse si franceze completau panorama ofertelor cu valori cuprinse între 352,50 - 355 USD/t C&F. De precizat că, în total, GASC a primit 15 oferte pentru prima perioadă de încarcare (prima jumătate a lunii februarie) și 18 oferte pentru a doua perioadă de livrare (a doua jumătate a lunii februarie), iar prețul de achiziție a fost cu 12,33 USD/t mai mic decât la ultima licitație din decembrie.
Până acum, România a livrat Egiptului 1,74 milioane tone de grâu, fiind cel mai activ vânzător de la Marea Neagră, înaintea Rusiei (1,31 milioane tone) și Ucrainei (1,13 milioane tone).
De asemenea, în topul exportatorilor Uniunii Europene, România ocupă primul loc, cu 4,34 milioane tone livrate extern, înaintea Franței (4,15 milioane tone) și a Germaniei (1,96 milioane tone). Vecinii noștri bulgari, care au recoltat și ei o producție bună de grâu în 2021, au vândut până acum 1,66 milioane tone.