Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Culturile de iarnă din România au un bun potențial de producție

Culturile de iarnă din România au un bun potențial de producție Raportul MARS al Comisiei Europene consideră că în luna aprilie, caracterizată de temperaturi sub medie și precipitații peste medie în cea mai mare parte a României, au fost refăcute rezervele de umiditate ale solului la niveluri favorabile, stabilind așteptări pozitive de randament pentru cerealele de iarnă. Pe de altă parte, precipitațiile au întârziat substanțial semănatul la culturile de primăvară.

În centrul și sudul României ratele de precipitații au fost apropiate de medie și nu au afectat dezvoltarea biomasei. În partea de est a țării precipitațiile au fost peste medie și au îmbunătățit aprovizionarea cu apă. De la sfârșitul lunii aprilie, ploile au devenit mai puțin frecvente, dar aprovizionarea cu apă a culturilor a rămas adecvată datorită temperaturilor relativ scăzute.

Semănatul de primăvară a început mai târziu și a progresat mult mai lent decât de obicei anul acesta, din cauza condițiilor meteo răcoroase și ploioase, dar ritmul de semănat a câștigat viteză de la sfârșitul lunii aprilie dar temperaturile scăzute ale solului au restrâns încolțirea și au întârziat apariţia culturilor de vară. În consecință, dezvoltarea fenologică a culturilor de vară este întârziată negativ cu 1 până la 3 săptămâni față de media sezonieră.

Culturile de rapiță au beneficiat de temperaturile moderate, de înflorirea de lungă durată și de aprovizionarea cu apă din abundență în timpul umplerii timpurii a boabelor. Grâul de iarnă și cu atât mai mult orzul de iarnă au avut o acumulare considerabilă de biomasă peste medie datorită nivelurilor adecvate de umiditate a solului. Perspectivele MARS actuale de producție pentru culturile de iarnă sunt pozitive, deși condițiile umede au crescut riscul de infecții fungice și de aceea prognoza de randament pentru culturile de vară a fost menținută la tendința istorică.

Prin urmare, estimarea raportului MARS din luna mai se prezintă astfel:
  • Pentru grâu, producția este estimată la 4,90 t/ha, în creștere față de estimarea lunii aprilie, în creștere față de 4,18 t/ha ​​pentru 2022 dar și în creștere față de media ultimilor 5 ani, care este de 4,30 t/ha.
  • Producția medie de orz de iarnă este estimată la 4,92 t/ha, în creștere față de estimarea lunii aprilie, în ușoară față de 2022, 4,43 t/ha  și în creștere față de media din ultimii 5 ani, de 4,27 t/ha.
  • Randamentul mediu la rapiță este dat în creștere față de 2022, la 3,11 t/ha, și peste media ultimilor 5 ani, care este 2,52 t/ha.
  • Randamentul inițial pentru porumb este estimat la 5,49 t/ha, în creștere peste media ultimilor 5 ani, 5,39 t/ha și mult peste randamentul anului trecut, de 3,01 t/ha.
  • Randamentul inițial la floarea soarelui este văzut la 2, 54 t/ha, peste amedia ultimilor 5 ani, 2,43 t/ha, și peste randamenlui din 2022, 1,92 t/ha.
 
 
 Etichete: preț orz 2023 preț grâu furajer DAP Constanța prețul porumbului port Constanța rapiță tranzacții export cereale 2023 orz cotații piața orzului soia cotatii CBOT făină de grâu cotații grain event floarea soarelui tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.