Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Culturile de iarnă din România au nevoie de precipitații

Culturile de iarnă din România au nevoie de precipitații Buletinul MARS al Comisiei Europene pentru luna martie a identificat deficiențe de precipitații distincte în România dar totuși mai puțin critice decât în alte regiuni ale UE, iar culturile de iarnă sunt în stare bună. Cu toate acestea, nivelurile de umiditate ale solului sunt sub medie și sunt necesare mai multe precipitații pentru a satisface cererea crescândă de apă a culturilor pe măsură ce primăvara progresează. În vestul țării a fost înregistrat un surplus de precipitații, până acum în mare parte benefice.

Condiții mai calde decât de obicei, cu temperaturi medii zilnice între 2 °C și 4 °C peste media pe termen lung (LTA), din perioada 1991-2022, au fost observate în nordul și sudul României, iar condiții mai uscate decât de obicei, cu anomalii de precipitații de -50% sau mai puțin (în raport cu LTA), au fost observate în estul țării. După condiții favorabile de întărirea culturilor în prima decadă a lunii februarie, în perioada analizată au predominat temperaturi peste medie, rezultând un proces de decălire în mari părți ale Europei. Începând cu 13 martie, cerealele de iarnă s-au de-călit în întregime în estul României iar o scurtă perioadă de frig în jurul datei de 10 februarie nu a provocat daune cauzate de îngheț culturilor. Condițiile mai calde decât de obicei au continuat în prima jumătate a lunii martie, ducând la reluarea timpurie a creșterii vegetative.

În majoritatea regiunilor, precipitațiile de iarnă au fost cu 30% până la 50% peste LTA. Condiții mai uscate decât de obicei au fost observate doar în zonele de sud-est ale țării, de-a lungul granițelor cu Bulgaria, Ucraina și Moldova, cu precipitații la nivel local cu până la 50% sub LTA. Prima jumătate a lunii martie a fost semnificativ mai uscată decât de obicei în toate regiunile, mai ales în jumătatea de est a țării. Prin urmare, sunt necesare precipitații pentru a evita epuizarea în continuare a umidității solului, în special în sud-est, unde și rezervele de apă pentru irigare în timpul primăverii sunt în prezent scăzute.

În ceea ce privește prognozele pentru randamentele preconizate, estimarea lunii martie se prezintă astfel:
  • Pentru grâu, producția este estimată la 4,62 t/ha, în creștere față de 4,18 t/ha ​​pentru 2022 dar și în creștere față de media ultimilor 5 ani, care este de 4,30 t/ha.
  • Producția medie de orz de iarnă este estimată la 4,48 t/ha, în ușoară creștere față de 2022, 4,43 t/ha  și în creștere față de media din ultimii 5 ani, de 4,27 t/ha.
  • Randamentul mediu la rapiță este dat în creștere față de 2022, la 2,28 t/ha, și peste media ultimilor 5 ani, care este 2,52 t/ha.
 
 Etichete: preț orz 2023 preț grâu furajer DAP Constanța prețul orzului port Constanța rapiță tranzacții export cereale 2023 orz cotații piața orzului soia cotatii CBOT făină de grâu cotații cât costă o tonă de grâu

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.