Condițiile termice din România au fost mai calde decât de obicei în luna august, cu precipitații sub medie, ceea ce a agravat condițiile de dezvoltare a culturilor de vară care au suferit din cauza lipsei severe de apă în principalele zone producătoare. Temperaturile zilnice au depășit cu mult LTA, deși condițiile termice sub medie sau aproape de medie au fost tipice pentru o săptămână în jurul datei de 10 august.
Până la sfârșitul lunii august, cea mai mare parte a României a rămas uscată (ploi < 20 mm), cu excepția Regiunii de Vest, unde s-au înregistrat 50-150 mm de precipitații. La sfârșitul lunii august/începutul lunii septembrie, mai multe ploi (în intervalul 30-70 mm) au sosit în jumătatea de nord a României, dar regiunile sudice au continuat să sufere din cauza deficitului de apă.
Conținutul de umiditate a solului a scăzut la niveluri extrem de mici în zonele de est și de sud în timpul perioadei de umplere a boabelor pentru porumb și floarea soarelui. În plus, temperaturile foarte ridicate au înrăutățit condițiile. Activitatea fotosintetică a fost redusă, iar acumularea de biomasă este cu siguranță mai mică decât de obicei. Recoltele de vară sunt în stare mai bună în zonele de vest ale României, cu aprovizionare cu apă mai adecvată, și în zonele irigate de-a lungul Dunării. De aceeea Buletinul MARS a redus prognozele de randament pentru toate culturile de vară, mai puțin pentru orzul de primăvară, cu mult sub media pe 5 ani, dar peste nivelul foarte slab din 2022.
Estimarea MARS din luna septembrie se prezintă astfel:
- Randamentul mediu la orz de primăvară este estimat la 2,91 t/ha, în creștere față de 2022, 2,82 t/ha, și față de media din ultimii 5 ani, de 2,61 t/ha.
- Randamentul pentru porumb este estimat la 4,30 t/ha, sub media ultimilor 5 ani, 5,39 t/ha, dar rămâne mult peste randamentul anului trecut, de 3,01 t/ha.
- Randamentul la floarea soarelui este văzut la 2,12 t/ha, sub media ultimilor 5 ani, 2,43 t/ha, dar peste randamentul din 2022, de 1,92 t/ha.
- Randamentul la soia este văzut la 2,09 t/ha, sub media ultimilor 5 ani, 2,33 t/ha, dar peste randamentul din 2022, de 1,80 t/ha.