Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Cerealele ucrainene au scăzut traficul spre portul Constanța

Cerealele ucrainene au scăzut traficul spre portul Constanța Portul Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Ucrainei din februarie 2022, odată cu invazia rusă, cerealele ucrainene sosind în portul românesc prin transport terestru, feroviar sau prin barje pe Dunăre. În 2022, totalul exporturilor ucrainene s-a ridicat la 8,6 milioane de tone și a crescut la 14 milioane de tone în 2023, sprijinit atât de investițiile finanțate de Uniunea Europeană în port, cât și de operatorii care au investit în echipamente. Din 2022, operatorii portuari români, companiile de logistică și căile ferate au investit cu toții pentru a crește capacitatea de manipulare a cerealelor ucrainene, în timp ce au fost derulate și scheme de sprijin finanțate de UE.

În prezent, se estimează că exportul de cereale ucrainene prin portul Constanța au scăzut în luna ianuarie cu  38% față de anul trecut, doar 436.000 de tone fiind tranzitate, spre deosebire de 700.000 de tone în ianuarie 2023. Acest lucru s-a întâmplat deoarece exporturile din porturile Ucrainei de la Marea Neagră (POC) funcționează  corect, urmând coridorul susținut de armata ucraineană, pe lângă coasta României, Bulgariei și Turciei, spre Bosfor.

La posibila încetinire a transporturilor de cereale prin portul Constanța poate contribui și funcționarea noilor mecanisme de control al exportului de cereale, introduse de Kiev anul trecut, pentru a preveni evaziunea fiscală.  De asemeena, prețurile mici de pe piață îi fac pe fermierii ucraineni să fie reticenți în a vinde cerealele lor acum.

De aceea este posibil ca, odată cu sosirea primăverii, volumelor de cereale ucrainene tranbordate prin portul Constanța să revină la normal, mai ales că printre operatori a apărut deja îngrijorarea că această rută de export, stabilită în ultimii doi ani, va fi pierdută. Secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Jim O'Brien, a declarat în luna ianuarie că se aștepta ca România să rămână cea mai mare rută alternativă de export a Ucrainei pentru cereale și alte mărfuri.
 
 Etichete: preț orz 2024 preț porumb FOB Constanța preț grâu port Constanța îngrășăminte tranzacții porumb bursă Matif grâu bursă CBOT EuroGrainExchange 2024 cereale ucrainene grain event export orz cât costă o tonă porumb

Mai multe știri

Protestele fermierilor români se fac auzite

Protestele fermierilor români se fac auzite

Solicitările protestatarilor sunt cu mai multe fațete, dar sunt centrate pe considerația ridicată a asigurărilor și accizele la motorină, precum și îngrijorările cu privire la termenele prelungite pentru primirea subvențiilor agricole

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.