Raportul MARS al Comisiei Europene, cu referire la starea culturilor de vară, preconizează recolte slabe în România la porumb, floarea soarelui și soia, a căror recoltare a început în ultima decadă a lunii august. Precipitațiile abundente au sosit târziu în acest sezon, fără a îmbunătăți semnificativ condițiile de umiditate a solului și au fost combinate cu temperaturile calde continue. Condițiile de vară secetoase au continuat în perioada analizată până în prima decadă a lunii august. De atunci, România a cunoscut precipitații abundente, depășind de două ori media multianuală în majoritatea regiunilor. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de evaporare au limitat îmbunătățirea condițiilor de umiditate a solului, care au rămas extrem de scăzute. Ploile sosite târziu nu au îmbunătățit starea culturilor de vară ci au condus la o etapă mai scurtă de umplere a boabelor de porumb și floarea-soarelui boabe și a afectat negativ potențialul lor de producție. În consecință, prognoza de randament a CE a fost revizuită în scădere.
- La porumb boabe, se preconizează un randament de 4,25 t/ha, în scădere cu 28% față de anul trecut – 5,90 t/ha și peste media ultimilor 5 ani – 5,99 t/ha.
- La floarea-soarelui, se preconizează un randament de 2,15 t/ha, neschimbat față de luna trecută, dar în scădere față de 2021, de 2,54 t/ha, și sub media ultimilor 5 ani, de 2,61 t/ha.
- Randamentul la soia este modificat și el, la 1,92 t/ha, în scădere față de media ultimilor 5 ani care este de 2,43 t/ha.