
Buletinul Mars al UE consideră că, în România, luna martie a fost cu 2-3 °C mai blândă decât de obicei (cu excepția ultimelor zile ale lunii, când au avut loc unele evenimente de îngheț), în timp ce temperaturile din prima jumătate a lunii aprilie au fluctuat predominant sub media multianuală (LTA). Precipitațiile din martie au fost peste LTA în jumătatea de vest a României, dar cu 30-70% sub LTA în mari părți din Sud-Est, Nord-Est şi Sudul Munteniei. Dar în aprilie, ploile au devenit mai abundente în aceste regiuni.
Odată cu condițiile termice favorabile, de aceste ploi au beneficiat rapița și cerealele de iarnă (însă au constituit un dezavantaj pentru campania de semănat de primăvară). Dezvoltarea culturilor de iarnă este avansată, în ciuda primei jumătăți a lunii aprilie relativ rece. Acumularea de biomasă și extinderea frunzelor sunt peste medie. Alimentarea cu apă a solului pentru cerealele de iarnă a fost adecvată în mare parte a țării dar rămâne fragilă în special în regiunile de sud-est și de est, unde rezervele de apă pentru irigații sunt sub medie. Previziunile MARS de randament pentru culturile de vară se bazează pe tendințele istorice dar prognoza a fost revizuită ușor ascendent.
Prin urmare, estimarea raportului MARS din luna aprilie se prezintă astfel:
- Pentru grâu, producția este estimată la 4,66 t/ha, în creștere față de 4,18 t/ha pentru 2022 dar și în creștere față de media ultimilor 5 ani, care este de 4,30 t/ha.
- Producția medie de orz de iarnă este estimată la 4,53 t/ha, în ușoară creștere față de 2022, 4,43 t/ha și în creștere față de media din ultimii 5 ani, de 4,27 t/ha.
- Randamentul mediu la rapiță este dat în creștere față de 2022, la 2,83 t/ha, și peste media ultimilor 5 ani, care este 2,52 t/ha.