Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Balanța import-export de cereale pentru sezonul 2022/23

Balanța import-export de cereale pentru sezonul 2022/23 Analizând datele exporturilor și importurilor Uniunii Europene de la începutul sezonului (1 iulie) se observă că ritmul livrărilor externe românești pentru sezonul 2022/23 este în urma celui din sezonul anterior, explicat printr-o producție redusă în acest an la toate categoriile de cereale și semințe oleaginoase, pe fondul secetei pedologice care a afectat culturile în primăvară-vară.

Astfel, cifrele exporturilor/importurilor României ca țară a UE, până la data de 11 decembrie, se prezintă astfel:

                                        

Surprinzător la datele de la CE este că România, un exportator important de porumb al UE în sezoanele trecute, și-a triplat importurile de porumb ucrainean, cu achiziții masive de porumb încă de la debutul războiului ruso-ucrainean, în condițiile în care statul vecin a folosit infrastructura logistică din România pentru a putea livra din cerealele sale către alte piețe.

Pe de altă parte, fermierii români s-au plâns despre impactul mărfii ucrainene asupra prețurilor din România încă din luna martie, înainte de acordul „grain deal”. Acum prețurile au scăzut și mai mult, porumbul românesc se vinde în portul Constanța în jurul a 258 EUR/t DAP în timp ce prețul porumbului ucrainean în porturile de la Marea Neagră fluctuează în intervalul 200-205 USD/t.

De asemenea, România a făcut importuri mari și la grâu, rapiță și floarea soarelui din Ucraina, profitând de prețurile scăzute. Etichete: prețul grâului azi preț porumb FOB Constanța prețul orz DAP Constanța grâu bursă CBOT export rapiță orz furajer tranzacții porumb cotații Matif export floarea soarelui cât costă o tonă de grâu piața orzului

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.