
Analizând datele exporturilor și importurilor Uniunii Europene de la începutul sezonului (1 iulie) se observă că ritmul livrărilor externe românești pentru sezonul 2022/23 este în urma celui din sezonul anterior, explicat printr-o producție redusă în acest an la toate categoriile de cereale și semințe oleaginoase, pe fondul secetei pedologice care a afectat culturile în primăvară-vară.
Astfel, cifrele exporturilor/importurilor României ca țară a UE, până la data de 11 decembrie, se prezintă astfel:
Surprinzător la datele de la CE este că România, un exportator important de porumb al UE în sezoanele trecute, și-a triplat importurile de porumb ucrainean, cu achiziții masive de porumb încă de la debutul războiului ruso-ucrainean, în condițiile în care statul vecin a folosit infrastructura logistică din România pentru a putea livra din cerealele sale către alte piețe.
Pe de altă parte, fermierii români s-au plâns despre impactul mărfii ucrainene asupra prețurilor din România încă din luna martie, înainte de acordul „grain deal”. Acum prețurile au scăzut și mai mult, porumbul românesc se vinde în portul Constanța în jurul a 258 EUR/t DAP în timp ce prețul porumbului ucrainean în porturile de la Marea Neagră fluctuează în intervalul 200-205 USD/t.
De asemenea, România a făcut importuri mari și la grâu, rapiță și floarea soarelui din Ucraina, profitând de prețurile scăzute.