
Anul 2022 a fost unul dificil pentru agricultura românească, cu o suprafaţa afectată de secetă de aproape 1,3 milioane hectare, întinsă în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, și cu peste 16.000 de fermieri care au declarat culturi decimate de vremea uscată.
Dar, chiar și în aceste condiții, agricultorii au strâns peste 9 milioane tone de
grâu, o producție cu doar 13% mai mică decât în 2021, cultura fiind salvată în perimetrele irigabile şi în zonele unde au căzut precipitaţii, recolta asigurând integral consumul intern (cca 2,7 milioane tone) rămânând și un disponibil substanțial pentru export. Dar livrările externe în acest an sunt afectate de afluxul mare de cereale ucrainene care sufocă piața românească și au umplut silozurile în portul Constanța. Mai mult, cerealele ucrainene și cele rusești sunt mult mai ieftine, ceea ce face ca exporturile românești de grâu de la începutul sezonului (1 iulie) și până la mijlocul lunii ianuarie 2023 să fie la jumătate față de sezonul 2021/22: doar 1,96 milioane tone au fost livrate extern în aceeași perioadă, față de cele 3,9 milioane tone exportate anterior. De precizat că România a importat în acest sezon aproximativ 640.000 tone de grâu.
În ceea ce privește recolta de
porumb, după ultima analiză a MADR, aceasta se află la nivelul anului 2007, seceta pedologică diminuând producția cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, dar suficientă pentru consumul intern şi chiar şi cu o disponibilitate pentru export. Dar, dacă ne uităm la ultimele date de la Comisia Europeană, se observă că România a importat, de la 1 iulie, 727.167 tone de porumb, cea mai mare parte din Ucraina vecină iar exporturile sunt deosebit de reduse, doar 375.000 tone fiind livrate extern.
La seminţe de
floarea-soarelui, în 2022 a fost obţinută o producție de peste 2 milioane tone, dublu faţă de necesarul de consum al României, dar care reprezintă doar 70% dintr-o producţie normală. Dar, aceleași date ale UE, arată că România a importat multe semințe oleaginoase în acest sezon: 374.637 tone de rapiță, 355.101 tone de semințe de floarea soarelui și 144.881 tone de boabe de soia. Exporturile de oleaginoase sunt la un nivel foarte scăzut, cu numai 103.311 tone de rapiță și 69.001 tone de floarea soarelui livrate extern.
Privind în perspectivă, anul agricol 2023 nu se află sub cele mai bune auspicii: la data de 16 ianuarie, conform datelor de la Administrația Națională de Meteorologie, „gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Muntenia şi Moldova”, dar umiditatea din sol prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute în restul zonelor ţării. Potrivit specialiştilor, este secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei şi sudul Transilvaniei – adică în cea mai mare parte a suprafeței cultivate cu culturi de iarnă.