Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 236.75 €/t
Porumb MATIF 211.50 €/t
Rapiță MATIF 468.00 €/t
Grâu CBOT 612.75 ¢/b
Porumb CBOT 450.00 ¢/b
Soia CBOT 1,179.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.68 ¢/lb

Aspecte cheie de monitorizat pe piața cerealelor în luna august

AgriPortal |02.08.2023
203
Aspecte cheie de monitorizat pe piața cerealelor în luna august
Escaladarea recentă a războiului ruso-ucrainean a reamintit lumii cât de delicată este securitatea alimentară globală atât în ceea ce privește producția de cereale, cât și transportul acestora. Prețurile cerealelor au crescut ca răspuns la prăbușirea acordului „grain deal” de la Marea Neagră și la lansarea de atacuri aeriene de către Rusia asupra silozurilor ucrainene cu cereale de pe Dunăre. Importatorii își pun speranțe în producția de grâu a UE, a celei de porumb și soia din Statele Unite precum și din alte țări din emisfera nordică pentru a contribui la creșterea ofertei globale. În general, aprovizionarea este semnificativ mai strânsă decât înainte de începerea conflictului din Ucraina, iar prețurile reflectă acest lucru, în general la valori istorice mai mari pentru această perioadă.

Luna august vine cu 3 aspecte cheie de monitorizat pentru piața cerealelor. În primul rând, condițiile meteo care vor susține sau nu recoltele pentru a atinge producții record, care să repare oferta restrânsă. Vremea a fost întotdeauna un motor de piață care are capacitatea de a aprinde prețurile dacă o prognoză de vreme caniculară sau de secetă este iminentă sau de a le presa descendent dacă condițiile sunt prielnice dezvoltării culturilor.

În al doilea rând, situația geopolitică de la Marea Neagră nu creează un context optimist pentru piață. După ce a renunțat la acordul cu cereale, Rusia a declarat că nord-vestul Mării Negre este din nou o zonă temporar periculoasă. În zilele următoare au avut loc atacuri constante asupra porturilor din jurul Odesei și mai multor porturi de-a lungul Dunării, cu rachete și drone kamikaze, dintre care unele au lovit țintele la doar 200 de metri distanță de granița cu România, țară membră a NATO. Industria cerealelor din Ucraina nu are o cale ușoară de ieșire din situația dificilă actuală. Organele de presă ucrainene au raportat că Kievul insistă ca transportul cerealelor trebuie să treacă prin apele teritoriale ale României și Bulgariei sub escorta convoaielor NATO. Acum toți ochii sunt îndreptați asupra Uniunii Europene și asupra capacității acesteia de a gestiona scoaterea cerealelor ucrainene din țară pentru a fi îndreptate spre țările care au nevoie de ele. Mai mult, piața se îndreabă dacă China, în lipsa importurilor ucrainene, își va îndrepta mai mult atenția asupra porumbului brazilian sau asupra celui din SUA.

În al treilea rând, raportul Wasde al USDA din luna august este așteptat cu mare nerăbdare de piață deoarece comercianții vor să afle orice modificări ale randamentului/producției și ale stocurilor finale din raportul respectiv, la nivelul SUA dar și la alți cei mai mari producători/exportatori globali.

Vor avea loc recolte record în acest an sau vremea, politica și rapoartele USDA vor schimba lucrurile? Numai timpul va răspunde la aceste întrebări dar toți acești factori pot avea un un impact enorm asupra prețurilor cerealelor până la sfârșitul anului 2023.
 Etichete: preț grâu 2023 preț grâu furajer preț ulei floarea soarelui export porumb grâu cotații Matif ulei soia cotații CBOT porumb tranzacții export sorg grain event rapiță DAP Constanța orz FOB Constanța cât costă o tonă porumb

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.