Anul agricol 2022 a început pentru România cu secetă prelungită şi preţuri foarte mari la îngrăşăminte şi energie care au afectat în special culturile de primăvară, porumbul și floarea soarelui. De asemenea, începerea conflictului dintre Rusia și Ucraina în luna februarie a bulversat producătorii români deoarece pe piața internă românească au apărut cereale ucrainene, în special porumb, mai ieftine.
Mai mult, Ucraina s-a folosit de la începutul invaziei ruse de porturile românești de la Dunăre și de portul Constanța pentru a exporta cereale și a le încărca pe vase mai mari iar tranzitul cerealelor ucrainene (aprox. 7 milioane tone) a fost dependent fie de transportul feroviar de mărfuri, fie de transportul cu barje de-a lungul căilor navigabile ale fluviului Dunărea - o dinamică ce a generat creșterea rapidă a ratelor de transport cu barje și a cauzat întârzieri și aglomerare de-a lungul canalelor cheie și în porturile mai mici. O dată cu implementarea acordului de export al cerealelor ucrainene - „grain deal” - în luna iulie prețurile ucrainene de export au scăzut, ceea ce a făcut ca cotațiile ucrainene ale porumbului livrat în România să fie mai mici în comparație cu originile românești.
Anunțul oficial făcut de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, după finalizarea recoltării grâului arată că România a produs în această vară 9 milioane tone de grâu „de calitate foarte bună, care ne asigură necesarul pentru țară și avem și de export”. De asemenea, Ministrul agriculturii a nominalizat și județele care au avut anul acesta reduceri de producție la grâu din cauza secetei, și anume Vrancea, Buzău și Galați.
Situația la porumb și floarea soarelui a devenit însă destul de gravă în urma secetei care a continuat mult în vară. Conform ultimelor date actualizate de MADR pe 1 noiembrie, suprafață totală afectată de secetă a fost de 1.017.358 hectare iar suprafețele calamitate de secetă au fost raportate la nivel național în 38 de județe, inclusiv București: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. MADR consideră că cele mai afectate suprafețe au fost de 438.588 hectare cultivate cu porumb și 224.112 hectare cultivate cu floarea-soarelui la care producțiile au pierdut minim 30% din cauza secetei și uscăciunii solului.
Estimările Comisiei Europeane (CE) vorbesc despre o producție de porumb în România de 8,8 milioane tone cu o cădere de 42% față de anul trecut, și un randament de 3,9 t/ha în timp ce în ultima declarație a sa pe această problemă, ministrul Daea afirmă că în acest an România va recolta cea mai mică producţie de porumb de la intrarea în UE (2007) şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, cu un randament mediu de 3 t/ha, cu mult sub media anilor normali când la această cultură se obţineau între 5 - 6 t/ha. De asemenea, ministrul a precizat că „La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”.
Chiar și așa, potrivit datelor oferite în luna octombrie de Institutul Național de Statistică (INS), valoarea exporturilor României de cereale și semințe oleaginoase (precum și subproduse ale acestora) în primele 7 luni ale anului 2022 au atins o valoarea de 3,126 miliarde de euro, cu cel mai mare nivel de livrări externe înregistrat în luna martie (în valoare de 620,4 milioane lei), iar țara noastră înregistrând un excedent comercial de aproape 2,186 miliarde euro. Actualizările recente făcute de Comisia Europeană au arătat că, în acest sezon (de la 1 iulie), România a exportat 1,80 milioane tone de grâu (locul 2 în UE după Franța), 271.062 tone de porumb, 103.311 tone de rapiță și 54.259 tone de semințe de floarea soarelui.
Prin urmare, România va închide anul 2022 cu o producţie stabilă, dar mai mică decât anul trecut la grâu, porumb și floarea soarelui dar, chiar dacă nu au fost obținute cantităţile de cereale din anul anterior, va exista şi un excedent de export. În schimb, încheiem acest an cu preocupări asupra culturilor de iarnă din județele Moldovei care sunt în pericol din cauza secetei ce continuă în această regiune.