Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 434.25 ¢/b
Soia CBOT 1,151.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 342.30 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Vârful de preț al uleiului de floarea-soarelui a fost depășit

Vârful de preț al uleiului de floarea-soarelui a fost depășit        Înainte de invazia rusă, Ucraina exporta aproximativ 95-97% din volumul total de ulei de floarea-soarelui pe mare. Perturbarea principalelor lanțuri de distribuție a avut un impact imediat și semnificativ asupra prelucrării interne care i-a stimulat pe comercianți să exporte semințe de floarea soarelui în loc de produse prelucrate. Astfel, exportul de semințe de floarea soarelui a crescut de aproape 64 de ori față de aceeași perioadă a sezonului precedent, în timp ce livrările de ulei de floarea soarelui au scăzut cu 63% și iar cele de șrot de floarea-soarelui cu 84%.
       În sezonul 2022/23, potențialul de producție și export de ulei de floarea soarelui în Ucraina ar putea crește cu 7%, respectiv 13%. Evoluția situației din țară, creșterea capacității punctelor de trecere a frontierei cu UE și funcționarea porturilor maritime vor fi principalii factori care vor afecta dinamica producției și exporturilor. Dar posibila deblocare a porturilor maritime ucrainene nu va avea ca rezultat restabilirea imediată a volumelor de ulei de floarea-soarelui exportate anterior războiului, din cauza deteriorării infrastructurii portuare. Astfel, rutele terestre (cai ferate și rutiere) vor rămâne punctele cheie de transbordare.
       În februarie 2022, USDA anticipa următoarea dinamică a exporturilor globale de ulei de floarea-soarelui:
                                                       
       După începerea conflictului, Uniunea Europeană a atins o rată record de prelucrare a florii-soarelui datorită creșterii importului de semințe de floarea-soarelui ucrainene. În ultimii ani, țările UE au fost dependente de importul de ulei de floarea soarelui, în special ucrainean, a cărui pondere era de aproximativ 80%. Mai mult, începutul războiului din Ucraina a obligat țările UE să diversifice importul de ulei de floarea soarelui, deoarece aprovizionarea din Ucraina a fost redusă. Astfel, din luna martie, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ofertei de ulei de floarea soarelui din Rusia, pe lângă menținerea importurilor din Moldova.
       În sezonul 2022/23, cererea mai puternică de semințe de floarea soarelui în UE se va menține datorită faptului că producția blocului comunitar de semințe oleaginoase poate atinge un record de 11,1 milioane tone. Importul de semințe oleaginoase va crește la 1,3 milioane de tone, în principal din Ucraina. Drept urmare, procesarea florii-soarelui poate atinge un nivel record de 10,4 milioane tone sau aproximativ 20% din volumul total de procesare a semințelor oleaginoase din UE.
       Pe de altă parte, și Argentina va atinge noi recorduri în complexul de floarea soarelui și are perspective bune de a-și consolida poziția pe piața mondială a semințelor și a subproduselor de floarea soarelui, întrucât recolta de semințe de floarea soarelui poate atinge un maxim din ultimii 23 de ani. Producția de semințe de floarea soarelui poate ajunge la 4,65 milioane tone, ceea ce este semnificativ mai mare decât 3,42 milioane tone recoltate în anul precedent și țara sud-americană își va îmbunătăți și perspectivele de procesare a semințelor. În sezonul 2022/23, Argentina poate procesa 4,25 milioane tone de semințe de floarea soarelui (o creștere de 22,3%), ceea ce va fi, de asemenea, un nou record.  Astfel, producția de ulei de floarea soarelui poate crește până la 1,8 milioane tone tone, iar exporturile pot depăși 1 milion tone.
       În ceea ce privește prețurile, putem considera că un vârf pentru uleiul de floarea soarelui (ca și pentru alte uleiuri vegetale) a fost deja depășit. Pe fondul creșterii preconizate a producției de ulei de floarea-soarelui, prețurile produsului pentru livrare după ianuarie 2023 ar putea scădea sub 1500 USD/t FOB, față de aproximativ 2400 USD/t FOB cât au fost după începutul războiului din Ucraina.
 Etichete: preț floarea soarelui prețul rapiței 2022 prețul soiei azi ulei floarea soarelui cotații ulei rapiță tranzacții piața uleiurilor vegetale 2022 rapiță cotații Matif soia bursă CBOT șrot floarea soarelui tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.