Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Va atenua raportul Wasde de astăzi volatilitatea prețurilor cerealelor?

AgriPortal |09.03.2022
865
Va atenua raportul Wasde de astăzi volatilitatea prețurilor cerealelor?
        Ultimele două săptămâni au fost cu siguranță haotice pentru piețele de cereale și semințe oleaginoase din cauza conflictului ucrainean, cu multă volatilitate, iar raportul lunar al USDA de astăzi este așteptat cu noi previziuni economice actualizate, care ar putea fi punctul de inflexiune necesar pe piețele actuale, pentru a reduce o parte din volatilitatea prețurilor.
        Estimările comerciale dinainte de raport sugerează că deficitul de recolte la porumb și soia  din America de Sud este mai probabil să provoace cele mai semnificative revizuiri în raportul de azi iar conflictul ucrainean în curs va continua să fie motorul predominant al prețurilor până când USDA va publica raportul privind estimările potențiale ale suprafețelor cultivate, care va fi dat publicității pe 31 martie.
        Acum, marea întrebare la care comercianții caută răspuns este dacă piața Mării Negre poate reveni accesibilă pieței globale exterioare nu doar în următoarele trei sau patru luni, ci și în următorul an și mai mult. Iar faptul că nimeni nu poate oferi un răspuns satisfăcător, crează și mai multă incertitudine. De asemenea, sunt și alte mari probleme care crează presiune pe piață: Uniunea Europeană intenționează să-și reducă dependența de aprovizionarea cu gaze rusești cu 80% până la sfârșitul anului 2022; fermierii ucraineni ar putea să fie stingheriți în actuala campanie de semănare din cauza problemelor logistice create de război; Rusia ar putea prelua controlul asupra cerealelor ucrainene și apoi există riscul ca sancțiunile economice să fie menținute pentru comerțul cu federația.
        Având în vedere că piața de porumb de la Marea Neagră este în mare măsură închisă și culturile din America de Sud nu sunt încă pregătite pentru recoltare, porumbul din SUA constituie cea mai mare și cea mai disponibilă sursă pentru aprovizionarea globală în prezent. Exporturile americane ar putea fi accelerate în curând, pe măsură ce cumpărătorii tradiționali de porumb din Marea Neagră încep să se îndrepte spre țărmurile SUA.
        În prezent, piețele încearcă cu disperare să evalueze impacturile pe termen scurt și lung ale conflictului ucrainean. Iar raportul Wasde ar putea oferi câteva răspunsuri pe termen scurt și va lăsa, probabil, estimările cu aprovizionarea globală pentru luna viitoare. USDA ar putea doar în raportul de astăzi să reducă volumele de import la țările care se bazează în mare măsură pe piața cerealelor din Marea Neagră, dar orice schimbări semnificative ar putea declanșa o volatilitate rapidă și mai mare a prețurilor. Țările din Nordul Africii și din Orientul Mijlociu se bazează foarte mult pe transporturile de cereale din Rusia și Ucraina, mai ales după ce seceta a cuprins Orientul Mijlociu anul trecut, iar Africa de Nord suferă în prezent de condiții uscate.
 Etichete: preț porumb 2022 prețul grâului azi preț floarea soarelui DAP Constanța export porumb soia bursă CBOT grâu bursă CBOT ulei floarea soarelui cotații rapiță tranzacții bursă rapiță Matif

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.