Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

USDA ar putea modifica producția de porumb și soia din America de Sud

AgriPortal |08.02.2023
208
USDA ar putea modifica producția de porumb și soia din America de Sud
Piața cerealelor se așteaptă ca raportul WASDE de la USDA, care va fi lansat în această după-amiază, să facă reduceri culturilor de porumb și soia din Argentina și există potențialul ca USDA să mărească dimensiunea recoltei de porumb din Brazilia. Seceta din Argentina începe să dea semne de sfârșit, deoarece La Niña începe în sfârșit să cedeze după trei ani consecutivi de manifestare turbulentă.

Rapoartele atașaților USDA din America de Sud publicate în ultimele săptămâni au majorat cu 4% prognozele producției de porumb din Brazilia pentru sezonul 2022/23, față de prognozele actuale ale USDA (125 milioane tone). Un alt atașat al USDA din Argentina cere și mai multe reduceri ale recoltei de soia din Argentina (de la 45,50 milioane tone estimarea USDA din ianuarie). De asemenea, piața se așteaptă la reduceri semnificative ale producției de porumb din Argentina pentru sezonul 2022/23 (ultima estimare este de 52 milioane tone).

Estimările comerciale înainte de raport nu se așteaptă la o mișcare mare pentru stocurile de soia și grâu din Statele Unite. Dacă USDA va face astăzi ajustări ale cererii la soia sau grâul din SUA, ar putea exista o volatilitate neașteptată a prețurilor ambelor mărfuri. Dar sunt așteptate schimbări inevitabile pentru valorile de utilizare a porumbului, unde se așteaptă o creștere a stocurilor finale de porumb din SUA pentru sezonul 2022/23 din cauza reducerii consumului de porumb în SUA și a exporturilor reduse. Mai mult, pe viitor există și alte dinamici ale pieței care vor afecta exporturile SUA, cum ar fi moneda națională - realul din Brazilia, mai slab, care va face din exporturile braziliene de soia și porumb o opțiune mai accesibilă pe piața globală, mai ales atunci când sunt evaluate în comparație cu livrările mai costisitoare din SUA.

O îmbunătățire anuală a producției de grâu din Canada, conform atașatului USDA din Ottawa, va avea ca rezultat probabil volume mai mari ale stocurilor globale de grâu în raportul de astăzi.  Atașatul a raportat o creștere de peste 50% a producției anuale de grâu canadian, datorită suprafeței plantate mai mari și umidității îmbunătățite a solului, ducând recolta sezonului 2022/23 la peste 33,8 milioane tone (estimarea din ianuarie). Exporturile de grâu canadiene vor crește, pe baza aprovizionărilor interne mai mari și a cererii puternice din China, Japonia, Indonezia și America de Sud.

De asemenea, atașatul USDA din Canberra, Australia, solicită să se mărească recolta de grâu din Australia în sezonul 2022/23 cu 1%, până la 37 milioane tone, marcând al treilea an consecutiv de recolte de grâu record pentru țara de la antipozi, iar exporturile sunt de așteptat să stabilească noi recorduri, pe fondul tulburărilor continue de la Marea Neagră. Această creștere a ofertei va fi probabil o ușurare pentru prețurile globale ale grâului, mai ales că piețele se așteaptă deja ca stocurile globale de grâu finale să crească ușor în raportul de astăzi.

Atașatul USDA din Beijing a citat prețurile competitive ale porumbului brazilian ca un stimulent pentru ca statul asiatic să cumpere mai mult porumb brazilian în lunile următoare. „Fabricile de furaje din China au reluat să amestece mai mult porumb în rațiile de furaje, deoarece prețurile mai mari la grâu și sorg cresc cererea pentru porumb. În același timp, porumbul brazilian este acum disponibil și la un preț competitiv cu porumbul autohton”. Dacă USDA decide să modifice astăzi volumele importurilor de porumb sau soia făcute de China, acest lucru va oferi puține beneficii prețurilor la porumbul și soia din SUA (și implicit a cotațiilor CBOT), deoarece cumpărătorii chinezi resping tot mai mult livrările de porumb din SUA în favoarea alternativelor braziliene mai ieftine.

Prin urmare, deși raportul Wasde privind estimările cererii și ofertei agricole mondiale din februarie de la USDA nu aduce în mod normal multe schimbări pentru piață, așa cum este seria de rapoarte din ianuarie, din cauza faptului că nu se vor face ajustări de aprovizionare pentru porumb, soia și grâu din SUA, este de așteptat că acesta va veni cu modificări ale producției la porumb și soia din America de Sud și a stocurilor globale.
 Etichete: preț porumb 2023 preț ulei floarea soarelui preț grâu de măcinat export grâu porumb cotații Matif ulei soia cotații CBOT grâu tranzacții export rapiță șrot de soia tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.