Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 236.75 €/t
Porumb MATIF 211.50 €/t
Rapiță MATIF 468.00 €/t
Grâu CBOT 612.75 ¢/b
Porumb CBOT 450.00 ¢/b
Soia CBOT 1,179.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.68 ¢/lb

Strategie Grains estimează o ofertă strânsă de porumb și orz în UE

AgriPortal |16.06.2023
420
Strategie Grains estimează o ofertă strânsă de porumb și orz în UE
Consultanța franceză Strategie Grains și-a redus previziunile lunare pentru culturile de grâu, orz și porumb din Uniunea Europeană din cauza vremii nefavorabile, mai ales a secetei care continuă în Spania și nordul Europei, care ar putea duce la o ofertă strânsă de porumb și de orz în blocul comunitar.

Astfel, consultanța anticipează o producție de grâu moale în UE de 128,7 milioane e tone în sezonul 2023/24, în scădere față de cele 130  milioane tone estimate în mai, dar cu aproape 3% peste producția din sezonul 2022/23. Strategie Grains și-a redus perspectivele pentru recolta de orz din UE cu 2 milioane tone, la 47,9 milioane tone, dar cu mai mult de 6% peste producția de anul trecut. Pe lângă deteriorarea perspectivelor recoltei, disponibilitatea orzului în UE ar fi redusă de recolte mai mici așteptate în Marea Britanie și Ucraina, care sunt furnizori obișnuiți pentru Spania, dependentă de importuri.

Strategie Grains consideră că în Spania, care a fost afectată de secetă severă în acest an, recoltele de grâu și orz sunt „la niveluri istoric scăzute” iar condițiile uscate din nordul Europei, care au devenit recent un motor de piață, au afectat deja potențialul de randament în țările scandinave și baltice. Perspectivele de recoltă rămân bune în Franța și în sud-estul Europei.

Consultanța și-a redus perspectivele de producție de porumb pentru sezonul 2023/24, la 61,2 milioane tone, de la 62,1 milioane tone estimate în luna mai, deși aceasta ar fi cu 17% peste nivelul producției afectată de secetă de anul trecut. Dar plantarea de primăvară a porumbului a fost perturbată de ploile abundente din unele țări, inclusiv de inundații în Italia și de condițiile foarte uscate din Spania, Polonia și nordul Franței.

Strategie Grains consideră că aprovizionarea cu cereale a UE va depinde, de asemenea, de importurile făcute din Ucraina, adăugând că o interdicție temporară a exporturilor ucrainene către statele din estul UE duce la un tranzit mai mare către vest, în timp ce coridorul de export al cerealelor prin Marea Neagră continuă să funcționeze neregulat.
 Etichete: preț porumb FOB Constanța preț grâu DAP Constanșa preț orz 2023 șrot soia tranzacții ulei soia cotații CBOT export orz grâu bursă Matif porumb bursă CBOT șrot floarea soarelui tranzacții grain event furaje cotații

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.