Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 278.75 €/t
Porumb MATIF 257.25 €/t
Rapiță MATIF 755.50 €/t
Grâu CBOT 786.25 ¢/b
Porumb CBOT 636.00 ¢/b
Soia CBOT 1,470.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 411.20 $/st
Ulei de soia CBOT 65.27 ¢/lb

Stocurile mondiale reduse vor susține prețurile cerealelor

Stocurile mondiale reduse vor susține prețurile cerealelor
  • Piața cerealelor încă este afectată de raportul Crop Progress dat publicității luni de USDA  - care arată deteriorarea accentuată a culturilor de grâu de primăvară în SUA și, mai nou, de înghețul care și-a pus amprenta acum pe cea mai mare parte a culturilor de porumb din Brazilia și Paraguay.  Pe de altă parte, comercianții sunt dezamăgiți de raportul anual Acreage și de raportul trimestrial privind stocurile de cereale în SUA. Aceste rapoarte sunt, în mod istoric, factori de piață, jucătorii de pe piață cântărind modul în care s-au schimbat planurile de plantare din martie până în iunie. În mod normal, piața se aștepta ca suprafețele cultivate să fie date mult în creștere anul acesta, iar stocurile de culturi vechi rămase să nu fie chiar pe sfârșite, lucru care ar pune presiune și mai mult pe prețul cerealelor. Dar acest lucru nu s-a întâmplat!
  • Piața este condusă în principal de două mari categorii de factori. Motivația formării prețurilor după cerere determină mai multe evoluții ale acestora. Pe o piață care crește în funcție de cerere  vor fi câștiguri la contractele futures cele mai apropiate de perioada de livrare iar piața de numerar va conține prime pentru ofertele onorate în termen de 30 până la 60 de zile. Cu alte cuvinte, cumpărătorii de pe piața de numerar vor cerealele acum, nu mai târziu.
  • Cu toate acestea, nu mai suntem pe o piață bazată numai pe cerere. Cererea a împins deja prețurile în sus. Asta înseamnă că cumpărătorii spun: „nu mai vrem să plătim atât de mult pentru cerealele vechi - putem aștepta recolta nouă”.  Acum piața este dominată de frica de eventualele perturbări care pot apărea în lanțul de aprovizionare: aprovizionarea fermelor de păsări și animale cu nutrețuri furajere (pe bază de grâu, porumb și soia), aprovizionarea rafinăriilor care produc biocombustibil și uleiuri vegetale, aprovizionarea cu cereale pentru consum uman (industria de panificație), etc. Și această frică se extinde cu privire la crizele de infrastructură (de exemplu, încetinirea navigației pe râurile sud-americane sau blocarea Canalului Suez) care pot încetini exporturile globale.
  • Consiliul Internațional al cerealelor (IGC) prognozează pentru sezonul  2021/22, o producție totală record de cereale la 2,301 miliarde de tone. Creșterea  producției de porumb, în principal în China, va fi catalizatorul acestui record deoarece Brazilia are o perspectivă redusă. Cea mai mare a importurilor de  porumb, orz și sorg va merge către China în timp ce Asia de Est are importuri anticipate mai mari de grâu. Dar, deși IGC prognozează o producție globală record de cereale, stocurile mondiale vor fi scăzute la un nivel minim de șase ani din cauza unei creșteri puternice a consumului.
  • Raliul cerealelor care a început în august 2020 și a continuat în al doilea trimestru al anului 2021 s-a bazat initial pe cerere dar, o data ce ploaia s-a oprit în centrul Braziliei și a scăzut estimarea recoltei de porumb a acestei țări cu peste 15 milioane de tone, a arătat că piața cerealelor devine îngrijorată de stocurile mondiale care vor fi mai reduse.  Analiștii preconizează stocuri reduse pentru porumb între august și octombrie și stocuri scăzute pentru soia între septembrie și noiembrie. Asta înseamnă că prețurile cerealelor vor avea raliuri impresionante după recoltare, atât pe piețele de numerar cât și pe cele futures.
Etichete: prețul cerealelor azi prețul grâului 2021 prețul porumbului azi soia cotații CBOT rapiță cotații Matif floarea soarelui cotații tranzacții cereale export cereale grâu producție 2021 porumb recoltă 2021

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Piața globală de cereale devine ușor volatilă

Piața globală de cereale devine ușor volatilă

Prețurile grâului Euronext au cedat terenul câștigat cu o zi înainte. Volatilitatea piețelor se resimte și în cazul porumbul la bursa din Paris. În SUA prețurile porumbului rămân ferme în urma cotațiilor de tranzacționare a etanolului și a tuturor biocarburanților
Tendință de creștere a prețurilor pentru cereale

Tendință de creștere a prețurilor pentru cereale

Valorile grâului Euronext au crescut brusc la bursa de la Paris. Prețurile rapiței Matif au scăzut continuându-și declinul început luni. Cotațiile grâului de panificație din Ucraina au crescut ieri în urma ascensiunii prețurilor pe piața cu vânzare FOB
Copyright © 2022. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.