Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 220.00 €/t
Porumb MATIF 216.75 €/t
Rapiță MATIF 474.50 €/t
Grâu CBOT 550.75 ¢/b
Porumb CBOT 402.00 ¢/b
Soia CBOT 1,105.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 338.80 $/st
Ulei de soia CBOT 46.65 ¢/lb

Spre ce destinații se vor îndrepta cerealele Rusiei în noul sezon?

AgriPortal |11.02.2022
483
Spre ce destinații se vor îndrepta cerealele Rusiei în noul sezon?
       Dacă până acum 30 de ani Rusia era o destinație majoră ca mare importator de cereale, astăzi  a ajuns să domine piața cerealelor, cu exporturi în toate colțurile lumii. Conflictul geopolitic cu Ucraina și recentul acord comercial încheiat cu China vor avea un impact pe termen lung asupra pieței. Pe de altă parte, creșterea importurilor de grâu în China a fost uriașă în ultimii ani. Rusia, din cauza preocupărilor fitosanitare, a exportat puțin în statul asiatic și doar din anumite regiuni ale sale, care nu erau principalii producători de cereale. Inițial, Australia a fost principalul furnizor de grâu al Chinei până în 2020 când a fost introdus tariful antidumping, apoi furnizorii majori au fost Franța și Ucraina.
       Introducerea Rusiei pe piața Chinei oferă importatorilor chinezi o altă sursă și, chiar în condițiile de taxe impuse la export, federația tot își poate păstra competitivitatea în raport cu alte origini. Se poate observa că în acest sezon Rusia a fost competitivă pentru țările din Orientul Mijlociu, din cauza avantajului la transport: până în luna ianuarie a livrat 4 milioane de tone Iranului, peste 400 kilotone Siriei (se vobește de un total final de 1,5 milioane tone) și, indirect, Irakului (care importă făină de grâu din Turcia făcută din grâu rusesc). De precizat că și  exporturile de orz ale Rusiei merg către țările arabe: Arabia Saudită, Iran, Iordania, Turcia și Libia reprezintă aproximativ 79% din livrările externe anuale rusești.
       Fluxurile comerciale se referă la oportunități și se bazează în mare parte pe preț. În ultima vreme, China a importat cantități uriașe de cereale și este de așteptat ca în noul sezon Rusia să crească  cota de piață în China, pentru că exportatorii preferă țări cu avantaj geografic relativ și se vor concentra în continuare asupra națiunilor din vecinătatea lor.
      Astfel, pentru piața globală de cereale apare următoarea întrebare: Cine sunt competitorii care vor fi afectați? În primul rând Australia va pierde o piață puternică de desfacere aflată în imediata ei apropiere. În al doilea rând Franța, care tocmai ce și-a deschis exporturile către China (după ce a avut de suferit în urma pierderii Algeriei ca principal importator din Hexagon), ar putea fi din nou în impas (mai ales în fața concurenței care vine din Argentina și de la Marea Neagră). Și, nu în ultimul rând, Ucraina, care, în acest sezon a livrat volume mari Chinei.
 
 Etichete: preț grâu panificație port Constanța preț orz FOB Constanța preț orz DAP Constanța bursă grâu bursă cereale export cereale export orz export grâu piața orzului tranzacții cereale piața grâului

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.