Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Scurtă previziune asupra prețului grâului în viitorul apropiat

Scurtă previziune asupra prețului grâului în viitorul apropiat        Volatilitatea prețurilor a fost intensă  în ultima perioadă pe piața cerealelor și este de așteptat să rămână așa și în viitorul apropiat. În afară de tensiunile de la Marea Neagră, emisfera nordică are în față sezonul de creștere a grâului de iarnă - cu seceta care afectează culturile din SUA. Cultura grâului de primăvară  este sub presiunea prețurilor îngrășămintelor, care au crescut vertiginos în ultima perioadă și, ca urmare, va aduce o scădere a recoltelor.
       Regiunea Mării Negre reprezintă 34% din exporturile globale de grâu, iar un conflict pe scară largă va duce la oprirea exporturilor din regiune - cel puțin pe termen scurt - din cauza restricțiilor de transport maritim și a costurilor ridicate sau a lipsei de vapoare pentru transportul din regiune. Tensiunile de aici au adăugat gaz pe foc, accelerând ascensiunea prețurilor și stabilind ceea ce pare a fi un maxim important al acestora. Prețurile globale la grâu au crescut deja cu 21% de la 1 februarie a acestui an și – pe termen foarte scurt – prețurile ar putea crește cu încă 5-10%. Este de așteptat ca în următoarea perioadă exporturile de grâu din India și din Australia să înregistreze o cerere crescută dacă volumele Mării Negre devin indisponibile, dar prețurile la export vor crește și ele.
       Pierderea accesului la toate exporturile de grâu din Marea Neagră nu a avut loc de mai bine de 100 de ani, din octombrie 1914, în timpul Primului Război Mondial, când Imperiul Otoman a blocat aprovizionarea cu grâu din Rusia către aliații săi Marea Britanie și Franța. În acea perioadă, prețurile angro la grâul din Chicago au crescut cu 45% între octombrie 1914 și 1915. În prezent, Rusia și Ucraina împreună dețin o pondere de 28,5% în exporturile de grâu, ceea ce ar putea implica un grad mai mare de risc asupra prețurilor. Pe de altă parte, stocurile de grâu din alte regiuni cheie de export sunt cu 31% sub media ultimilor 5 ani, conform estimărilor USDA.
       În cazul în care exporturile din Marea Neagră devin practic indisponibile  este posibil ca cerearea pentru grâul australian să crească, dar țara trebuie mai întâi să își mărească capacitatea de export. Dacă conflictul continuă până în iulie, când începe recolta de la Marea Neagră, și sancțiunile asupra Rusia sunt implementate, prețurile globale ar putea crește cu încă 61% față de nivelurile actuale. În plus, dacă ar urma să fie implementate sancțiuni asupra exporturilor rusești de grâu, acestea vor provoca și schimbări structurale pe termen lung ale fluxurilor de grâu. Dar marile țări importatoare, cum ar fi Iranul sau China, ar putea să le ignore și să procure cereale din Rusia prin Bosfor și Dardanele, ceea ce ar schimba fundamental fluxurile globale de grâu în viitor.
 Etichete: preț grâu panificație azi preț secară port Constanța prețul grâu furajer 2022 bursă grâu piața orzului tranzacții cereale export secară export cereale bursă porumb CBOT piața cerealelor 2022

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.