Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Scurtă perspectivă asupra comerțului cu porumb în actualul sezon

Scurtă perspectivă asupra comerțului cu porumb în actualul sezon În general, cererea globală de porumb a scăzut ușor față de anul trecut, dar rămâne fermă chiar pe fondul cererii chineze reduse, deoarece țara este blocată din cauza restricțiilor stricte legate de pandemie. Această reducere a fost inclusă în aproape fiecare raport lunar WASDE de la USDA începând cu luna mai, în timp ce producția din regiunile principale producătoare, SUA, UE și Ucraina, a devenit mai mică. Pe de altă parte, piața a început sezonul 2022/23 cu multe speranțe: SUA să aibă o recoltă puțin mai mare decât cea anticipată, America de Sud să beneficieze de un sezon de vegetație perfect în ianuarie și februarie 2023, războiul din Ucraina să se termine în curând și coridorul de export al cerealelor ucrainene să rămână deschis pe tot parcursul iernii.

Potrivit celui mai recent raport al USDA, producția de porumb din China în sezonul 2022/23 este fixată la 274 milioane tone, în timp ce consumul total intern este marcat la 295 milioane tone. Producția totală de porumb din China în sezonul 2021/22 a fost de 272,55 milioane tone, consumul intern total fiind de 291 milioane tone. Se observă că statul asiatic cultivă în esență un sfert din tot porumbul din lume. Îl folosește intern pe tot și nu exportă nimic. În ultimii trei ani, cererea internă reală a depășit ceea ce produce pe plan intern și de aceea a început să importe porumb. În sezonul 2020/21, China a importat 29,51 milioane tone de porumb, în 2021/22 a importat 22 milioane tone și are estimate pentru acest sezon importuri de 18 milioane tone.

Se observă că importurile de porumb au scăzut în ultimele 3 sezoane dar asta nu înseamnă că China încetinește cererea, ci pur și simplu reintroduce noi strategii pentru nevoile ei viitoare. China are două probleme principale: inadecvarea efectivă a terenurilor cultivabile (de aceea cumpără terenuri agricole în alte țări din întreaga lume) și lucrează pentru a-și îmbunătăți producția internă prin semințe și practici agricole îmbunătățite. Aceasta înseamnă că gigantul asiatic are încă mare nevoie de porumb și va continua să importe.

Principalii exportatori mondiali de porumb sunt SUA, Argentina, Brazilia și Ucraina. Conform datelor USDA, iată cum arată cifrele exporturilor din ultimele trei sezoane:
  • În sezonul 2020/21, cei mai mari patru exportatori mondiali de porumb au fost Statele Unite (69,78 milioane tone), Argentina (40,94 milioane tone), Ucraina (23,86 milioane tone) și Brazilia (la 21,02 milioane tone) – un volum total de 155,60 milioane tone.
  • În sezonul 2021/22, cei mai mari patru exportatori mondiali de porumb au fost Statele Unite (62,78 milioane tone), Brazilia (44,50 milioane tone) și Argentina (37,50 milioane tone) și Ucraina (27 milioane tone) – un volum total de 171,78 milioane tone.
  • În sezonul 2022/23 cei mai mari patru exportatori mondiali de porumb sunt estimați a fi: Statele Unite (54,61 milioane tone), Brazilia (47 milioane tone), Argentina (41 milioane tone) și Ucraina (15,5 milioane tone) – un volum total de 158,11 milioane tone.
Dacă ne uităm cu atenție la cifre, creșterea cifrelor de export pe care Brazilia le-a câștigat în ultimii doi ani ajută la compensarea pierderii capacităților de export din Ucraina. Deci nu este ca și cum ar fi mai mult porumb de exportat pentru sezonul 2022/23. Acum Brazilia a devenit un concurent mai mare pe piață datorită faptului că Ucraina și-a pierdut cota. Și într-adevăr, China va cumpăra mai mult din Brazilia, dar o parte din acestea se datorează faptului că Ucraina va avea mai puțin de exportat, iar China trebuie să continue să-și dezvolte rețeaua de furnizori mondiali în ambele emisfere.

Întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu prețul porumbului. Datorită prețurilor mai mari de pe piață în perioada de după invazia rusă în Ucraina și a unui dolar american mai puternic, USDA a făcut o treabă bună în a arăta că cererea de porumb este redusă. De asemenea, prețul de acum de pe piață ia în calcul și faptul că Brazilia are potențialul de a exporta cantități mai mari de porumb datorită nu numai unei recolte mai mari, ci și a unui acord recent de a vinde porumb în China (chiar începând cu luna decembrie 2022). SUA sunt strânse în ceea ce privește oferta și întreaga emisferă nordică nu a avut o recoltă bună în această vară. Prin urmare, prețurile porumbului au potențialul de a depăși nivelurile de rezistență tehnică de acum dacă speranțele pieței nu devin realitate.
 Etichete: prețul porumbului 2022 preț cereale FOB Constanța preț grâu DAP Constanța porumb bursă CBOT grâu bursă Matif tranzacții soia rapiță cotații Matif tranzacții cereale

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.