Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 246.75 €/t
Porumb MATIF 213.50 €/t
Rapiță MATIF 478.75 €/t
Grâu CBOT 651.25 ¢/b
Porumb CBOT 452.50 ¢/b
Soia CBOT 1,228.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 368.80 $/st
Ulei de soia CBOT 45.27 ¢/lb

Rusia și exportul de cereale și semințe oleaginoase în 2022/23

AgriPortal |18.05.2023
291
Rusia și exportul de cereale și semințe oleaginoase în 2022/23
Regiunea Mării Negre rămâne un furnizor important de mărfuri agricole pentru întreaga lume. În ultimul an, piețele globale de cereale și semințe oleaginoase au fost tulburate de războiul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina. Inițial, exporturile de cereale și semințe oleaginoase ale Ucrainei prin rutele maritime au fost complet întrerupte, dar de atunci au putut să circule, facilitate de acordul „grain deal”, negociat cu suportul ONU și al Turciei. Între timp, Uniunea Europeană a devenit un importator-cheie și punct de transbordare pentru cerealele ucrainene în cadrul inițiativei „Solidarity Lanes”, în care portul Constanța a avut un rol important.

Cu toate acestea, cel mai proeminent exportator din regiunea Mării Negre rămâne Rusia, din care exporturi puternice continuă să curgă în sezonul 2022/23 și se estimează că va atinge un record pentru exporturile anuale de grâu – 45 milioane tone deoarece în 2022 a recoltat 104,2 milioane tone, estimarea oficială (92 milioane tone estimarea USDA). Cifra de export este în creștere cu 36% față de sezonul anterior și cu 3,5 milioane tone peste recordul anterior din sezonul 2017/18. Acesta este cu mult peste următorul cel mai mare exportator global, Uniunea Europeană, cu exporturile de grâu în jurul a 35 milioane tone.

În ciuda afirmațiilor guvernului rus privind provocările la export, exporturile de cereale și semințe oleaginoase ale Rusiei au prosperat în cursul anului de comercializare curent, cu ofertă amplă și prețuri competitive. Volumele de export ar putea fi și mai mari, dar guvernul rus continuă să aplice taxe și cote la export, măsuri autoimpuse de restricție a comerțului.

De-a lungul anilor, Rusia a folosit o varietate de măsuri restrictive comerciale pentru a asigura securitatea alimentară internă. În timp ce recentele declarații ale guvernului rus au susținut că sancțiunile economice au împiedicat capacitatea Rusiei de a exporta, în cazul cerealelor și a semințelor oleaginoase guvernul rus însuși a aplicat taxe și cote la export care îi afectează prețurile și volumele de export. În 2021, Rusia a introdus o taxă la export menită să stingă creșterea inflației prețurilor la alimente. Taxa la exportul de grâu a început în februarie 2021, la 25 EUR/t, a crescut la 50 EUR/t în martie și a fost transformată într-o taxă de export flotantă în iunie, calculată și anunțată săptămânal. Taxa a fost de 28,10 USD/t în iunie 2021 și a atins un vârf de 146,10 USD/t la sfârșitul lunii iunie 2022, înainte de recoltarea recoltei record din sezonul 2022/23.

De asemenea, Rusia a impus și alte constrângeri pentru semințele oleaginoase, inclusiv o interdicție parțială a exporturilor de rapiță, cu scutiri doar pentru regiunea învecinată cu China. Taxa la export pentru boabe de soia este de 20%, cu un minim de 100 USD/t și este în vigoare până la sfârșitul lunii august 2024, într-un efort de a stimula mai multă procesare internă. În martie 2023, taxa la exportul de ulei de floarea soarelui a fost fixată la 28 USD/t, în timp ce taxa la exportul de șrot de floarea soarelui este de aprox. 45 USD/t.

În ultimul deceniu, producția rusă de cereale și semințe oleaginoase a crescut semnificativ atât datorită extinderii suprafeței cultivate, cât și a randamentelor îmbunătățite. În sezonul 2022/23, producția a crescut pentru toate cerealele și semințele oleaginoase majore. De fapt, Rusia a avut o producție record de grâu, semințe de floarea soarelui și rapiță. Atât orzul, cât și grâul sunt în principal culturi de iarnă care au fost afectate negativ de un eveniment de formare a crustei de gheață în sezonul 2021/22, dar au revenit ajutate de condiții meteorologice ideale în 2022/23. Producția de grâu aproape s-a dublat față de acum un deceniu.

Pe lângă creșterea producției, Rusia a început sezonul 2022/23 cu stocuri ample de grâu. Nivelurile stocurilor au fost mai mari decât în mod normal din cauza restricțiilor la export impuse de guvern în cursul anului de comercializare precedent pentru a asigura aprovizionare internă suficiente și pentru a menține prețuri interne mai scăzute. Acțiunile guvernului rus au făcut ca în ultimul an să fie mai dificilă stabilirea volumelor și valorilor exacte ale exporturilor. Rusia a încetat să-și publice datele vamale în martie 2022, ceea ce înseamnă că cele mai recente statistici disponibile public sunt până în ianuarie 2022. Dar datele de export din porturi arată creșterea exporturilor de grâu către Orientul Mijlociu, Africa și alte țări pentru primele 10 luni ale sezonului 2022/23, comparativ cu anul precedent. Grâul rusesc a ajuns în Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Iran, Kazahstan și Nigeria iar piețele de top pentru floarea soarelui includ China, Turcia și Egipt, iar șrotul de floarea soarelui a mers către Turcia, UE și Belarus.     

Exporturile rusești de grâu au fost robuste în sezonul 2022/23 datorită prețurilor competitive. În ultimul deceniu, regiunea Mării Negre a devenit cel mai competitiv furnizor de grâu și, ca urmare, multe țări din Africa și Asia au ajuns să se bazeze pe regiune atât pentru grâu de măcinat, cât și pentru grâu furajer. Exportatorii cheie din regiunea Mării Negre includ România, Ucraina și Rusia, iar cotațiile lor sunt în general mai mici decât grâul roșu de iarnă din SUA. Avantajul de preț al Rusiei i-a permis să cucerească o cotă mare de piață în Turcia și Egipt, doi dintre primii trei importatori la nivel mondial.

Pe tot parcursul sezonului 2022/23, Rusia a beneficiat de ofertă mare provenită atât din stocurile inițiale crescute cât și din producția record. Rusia a exportat cantități semnificative atât de cereale, cât și de semințe oleaginoase, în ciuda taxelor impuse de Kremlin. Volumele puternice de export, pe fondul prețurilor scăzute, par a nu fi afectate de restricții iar afluxul de cereale și semințe oleaginoase din Rusia va continua și în noul sezon.
 Etichete: preț grâu DAP Constanța preț porumb 2023 preț orz FOB Constanța piața grâului export porumb porumb cotații CBOT malț cotații porumb tranzacții export floarea soarelui cât costă o tonă de rapiță soia tranzacții

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.